Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo CD reizdanje

YU elektroničari bili su prava preteča dancera

Electronic Jugoton
18.11.2014.
u 14:57

Početkom 1990-ih danceri su kao pionire spominjali isključivo Denis & Denis i Dinu Dvornika, ali nekada je scena bila puno bogatija

U uobičajenoj reizdavačkoj djelatnosti Croatije Recordsa pojavio se ovih dana zanimljiv proizvod koji izmiče tipičnoj uređivačkoj kolotečini. Dvostruki CD album "Electronic Jugoton" donosi arhivsku elektroničku glazbu iz bivše države, u razdoblju od 1964. do 1989. godine.

Zahvaljujući tome što je Jugoton bio najveći izdavač na ovim prostorima, osim što su u slučaju singla "Elektra" Zdenke Kovačiček urednici Željko Luketić i Višeslav Laboš posegnuli u džep PGP RTB-a, neupućen slušatelj može dobiti dobar uvid u raznolikost i kreativne dosege elektroničara prije vremena famoznog dancea 1990-ih kada sintetika postaje dominantan izričaj, a tek će se Denis & Denis i Dinu Dvornika spominjati kao njihove pionire.

Laboratorija, Dorian Gray, El Org, D'Boys, Data, Beograd, U škripcu i slični izvođači pokazuju da je elektronika bila najjača u domeni alternativne i urbane glazbe (ili pak soundtracka), dok su pokušaji njezina uvođenja u mainstream bili prilično u domeni trasha. Istodobno pionirski pokušaji (Miletić, Foretić, Sakač) potvrđuju da se elektronička glazba u počecima više napajala klasikom nego rockom i da smo u tom segmentu iznenađujuće dobro išli ukorak sa svijetom.

>> Bijelo dugme za povratak vinilima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije