Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKORISTITE PRILIKU!

Vodimo vas na predstavu Šest likova traži autora

Šest likova traži autora
Foto: Promo
14.06.2018.
u 13:53

U petak 15. lipnja u 20 sati vodimo vas na predstavu Šest likova traži autora koja se prikazuje u sklopu 42. dana satire Fadila Hadžića.

Najpoznatiji Pirandellov komad i jedan od najpoznatijih dramskih komada tekstova – Šest likova traži autora – stiže na daske Satiričkog kazališta Kerempuh. Pirandellovi su likovi 1921. krenuli u potragu za autorom, koja traje do današnjeg dana. U toj se potrazi, osim autora, našlo još štošta, a što će se naći u Kerempuhovoj predstavi koju je postavio Oliver Frljić, možete pogledati ovog petka. U društvu koje posljednjih dvadeset šest godina opsesivno traži svoj identitet i autora, ova Pirandellova drama o kazalištu dobiva i neka nova značenja. Kao potpisnik Manifesta fašističkih intelektualaca, autor Pirandello svakako nalazi ideološke rezonancije i u današnjoj Hrvatskoj – barem po broju likova koji ga, i ne znajući, traže.

Točka u kojoj se fašizam i humor trajno razilaze jest nemogućnost onog prvog da se smije samom sebi, a upravo je ta nemogućnost uvjet njegove egzistencije. Što bi se jednom poštenom fašistu dogodilo kad bi mu zakonska mogućnost da nekoga fizički likvidira zbog njegove rase ili nacionalne pripadnosti koja mu je dana postala smiješnom? Upravo su ozbiljnost i odsutnost autoironije, što se manifestira u različitim politikama i praksama fašističke dehumanizacije, uvjeti provedbe njihovih konačnih rješenja.

Od Chaplinova Velikog diktatora, preko Brechtovog Zadrživog uspona Artura Uija, do Lubitcheva Biti ili ne biti – da nabrojimo samo nekoliko primjera iz vremena najbrutalnije ekspanzije povijesnog fašizma – istinski je humor uvijek demaskirao fašističku ideologiju bez obzira na obrazinu koju je navukla na svoje lice. A njezino lice, ma što ga prekrivalo, uvijek se moglo prepoznati po facijalnom grču koji bi se pojavio svaki put kad bi mu kazališno ogledalo pokazalo njegov satirički odraz. Zato se istinski fašisti neće smijati našoj predstavi. Smijući se njoj, smijali bi se sebi.

Vecernji.hr ovom je prigodom svojim čitateljima osigurao 5 x 2 ulaznice za ovu kultnu predstavu, a sve što trebate napraviti jest ispuniti obrazac i petero najbržih osvojit će po dvije ulaznice.

Nagradni natječaj traje do petka 15. lipnja 2018. godine u 11 sati, a sretne dobitnike objavit ćemo unutar tri sata od završetka natječaja.

Sretni dobitnici su:

Ankica Penava, Zagreb
Branko Pratengrazer, Kumrovec
Smiljana Slavić, Zagreb
Zlatko Ljubić, Zagreb
Valentina Mezdić, Samobor

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije