Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Barn"

Vječni mladić Neil Young snimio 41. studijski album - i izvrstan je

Dancing bear
13.04.2022.
u 10:37

Uz Youngov album dolazi i pridruženi film koji je režirala njegova najnovija supruga, glumica Daryl Hannah

Kad objavite 41. studijski album poput Neila Younga i za to uknjižite panegirike svjetske kritike, vjerojatno se radi o važnom ostvarenju. “Barn” je upravo to, izvrstan album autora koji je po 14. put snimio album s pratećom grupom Crazy Horse, a ako se odlučite za kupnju box seta, uz album ćete dobiti i pridruženi film koji je režirala Youngova najnovija supruga, glumica Daryl Hannah.

Možda je upravo ona uzrok nove Youngove autorske mladosti, premda, za velikana koji je s “Rust Never Sleeps” 1979. odao počast Johnnyju Rottenu i Sex Pistolsima, 1994. sa “Sleeps With Angels” Kurtu Cobainu, a 1995. snimio album “Mirror Ball” s Pearl Jam i išao s njima na turneju, teško je reći da se radi o čovjeku koji se još prije nije susreo s problemima pomlađivanja i pronalaženja novih razloga za pjesmu.

Uvodna “Song Of The Seasons” s pastoralnim akustičnim gitarama, usnom harmonikom i pravom harmonikom mogla bi vas zavarati kao početak albumske priče “Barn” jer ona spram bilo koga od Youngovih suvremenika može izazvati samo bolni osjećaj nemoći spram autora koji je i danas sposoban potpisati uvjerljive, emocionalno iskrene pjesme pune energije, strasti i nepatvorene emocionalnosti. Već iduća “Heading West” s tutnjavom pratećih Crazy Horse podsjeća više na Hendrixa i mlade Stonese od ičega što su sami snimili posljednjih 50 godina, a količina gitarskog feedbacka, buke i “probijanja ušiju” maksimalizirana u “Human Race” govori puno toga o mladenačkoj energiji i novoj inspiraciji Neila Younga koji se ironično obraća “dobrim starim danima”. “Canerican” - spoj Kanade i SAD-a - programatska je Youngova priča Kanađanina na stalnom radu u Americi.

Jedan od najaktivnijih veterana, Neil Young prema novim izdanjima čini se kao vječni mladić spram Rolling Stonesa koji nisu u stanju snimiti novi studijski album od 2005. Upravo su oni bili predložak po kojem je Young potkraj šezdesetih osnovao prateću grupu Crazy Horse, a na “Barn” se ponovno pokazuje da su upravo mladi Stonesi i, naravno, Hendrix, prototip po kojem Young i danas modelira svoju post-grunge matricu.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:40 13.04.2022.

Daleko je ovo od izvrsnog . Ali čovjek, Kanađanin, ima 77 godina te je za tu dob uradak dobar. Gorko-slatke pjesme u tri akorda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije