Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monografija Borisa Pleše

Vizualne dosjetke nastale umjesto jutarnje cigarete lajka čak i John Cleese

Foto: Boris Pleša
1/2
26.01.2023.
u 10:17

Knjiga digitalnih vektorskih ilustracija “It’s Not Only Rock ‘N’ Roll” objavljena je u izdanju Rockmarka

U izdanju Rockmarka nedavno je objavljena dizajnerska monografija Borisa Pleše “It’s Not Only Rock ‘N’ Roll”. U njoj je, na 400 stranica, okupljen niz iznimno zanimljivih i jedinstvenih digitalnih vektorskih ilustracija ili, kako ih Pleša voli zvati – vizualnih dosjetki. Od Franka Zappe s raščupanom kosom od gitarskih žica, preko benda Queen u špilu karata do žarulje u liku Nikole Tesle, riječ je o minimalističkim plakatima koji uz minimum grafičkih elemenata i boja pričaju priče, prate pjesme i portretiraju razne osobe.

– Ja sam prije svega grafički dizajner – kaže Boris Pleša. Od toga živi i time se bavi već dvadesetak godina, a njegov je dnevni posao da izrađuje vizualne identitete za klijente.

– Ovaj je moj ciklus nastao kao neka protuteža tome. One nemaju naručitelja, a to bi se lijepo na hrvatskom zvalo “samoinicirani rad”, nedavno sam naučio – smije se Pleša, koji je na svojim vizualnim dosjetkama počeo raditi kada je prestao pušiti.

– Kad je ujutro onaj tren za cigaru, koji više nemam, onda guglam “što se dogodilo na današnji dan”. Prijatelji me već zovu TV kalendar! Danas je tako rođena Virginia Woolf, a ja ću izvući, na primjer, neki njezin citat i zadati si dnevnu temu, “brief”, jednako kao što mi ga zadaju klijenti, osim što sam ovdje sam sebi klijent. Do kraja dana uglavnom nešto izvedem i objavim na Instagramu. To se događa već dvije godine i baš ih se nakupilo, iznenadio sam se koliko, čak oko 400. Još sam u šoku da je to ukoričeno i da su dečki iz Rockmarka to izdali – kaže.

Ministarstvo šašavog hoda iz serijala Leteći cirkus Montyja Pythona
Foto: Boris Pleša

Na Instagramu su njegove dnevne sličice toliko popularne da su neke došle i do svjetskih zvijezda kojima su posvećene. Jednu od njih, onu na kojoj je na semaforu duhovito prikazano Ministarstvo šašavog hoda Monty Pythona, “lajkao” mu je i sam John Cleese.

– Nacrtao sam i Johna Belushija iz Blues Brothersa, a nedavno su mi se javili s njihove službene stranice i pitali smiju li to “sherati”! Internet je stvarno ludo mjesto – kaže Pleša. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije