Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Violinmusic4all: Prekinimo tišinu!

Violinmusic4all je metoda učenja sviranja violine za gluhe
13. prosinca 2018. u 12:00 491 prikaza
Violinmusic4all
Foto: Foto studio Blue
Pogledajte galeriju 1/8

Dana 11.12.2018. je zagrebačka Mimara odzvanjala zvukovima violine. Bio je to nastup darovan partnerima, prijateljima i poklonicima projekta Violinmusic4all, kao i onima koji će to tek postati.

Ovaj inovativni projekt  temelji se na umjetničko-glazbeno-istraživačkom opusu violinistice Renate Novoselec predsjednicom Europskog art centra Jastrebarsko, koja je osmislila metodu s posvetom gluhim i nagluhim osobama, kao i osobama s invaliditetom iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja te osobama s višestrukim zdravstvenim teškoćama.

Violinmusic4all | Autor : Foto studio Blue Foto: Foto studio Blue

Violinmusic4all plod je višegodišnjeg truda i rada, ujedno i cjeloživotna misija koja podrazumijeva apsolutnu posvećenost svih koji sudjeluju u njegovom razvoju, cijelog stručnog tima iz raznih sfera, stručnih suradnika koji na svoj način uzdižu i obogaćuju ovaj projekt posvećen osobama koje su često nepravedno potisnute u shvaćanjima vanjskog svijeta.

„Glazba je univerzalna i pripada svima. Život u tišini nepravedno potiskuje razne emocije kod osoba koje glazbu ne mogu čuti. Moj životni poziv odnosi se na poduku učenja violine po vlastitoj i posebno osmišljenoj metodi posvećenoj gluhim osobama te osobama s raznim poteškoćama u razvoju kao i iz spektra autizma“, izjavila je Renata Novoselec.

Gluhe osobe osjećaju note kroz vibracije

Svaka nota ima svoju vibraciju, a mi ih osjećamo kroz kožu, kosti i krv, čemu najbolje mogu svjedočiti gluhe osobe jer svijet u tišini prožet je osjećajima vibracija. Na tome se temelji metoda koju je prije tri godine Renata Novoselec pokazala Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Zagrebu te predložila da  ondje pokuša s podukom sviranja za djecu. Nakon samo dva tjedna, desetero nasumično odabrane gluhe djece, koja ranije nisu imala kontakt s glazbom, sviralo je violinu. Dapače, nakon mjesec dana nastupili su pred 500 ljudi na školskoj priredbi.

U Mimari su nastupali Martina Marić (25), Antonia Čerkuć (26), Agata Ribić (7) i Đurđica Šakić (41), te Angel Naumovski (48), Lemary Vuletić (27) i Nedeljko Feljan (49).

Violinmusic4all | Autor : Foto studio Blue Foto: Foto studio Blue

Sljedeći korak je postavljanje Instituta Violinmusic4all koji će okupljati ljude iz cijeloga svijeta, gluhe i nagluhe, slijepe i slabovidne, te one s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Polaznike će u najvišim umjetničkim nastojanjima i dosezima povezivati i ujediniti glazba, ovisno o individualnom razvoju pojedinca. Program instituta će za sve njih biti doživotno besplatan i to uz podršku pokrovitelja i sponzora te sredstava iz EU fondova, a kasnije i kroz samoodrživost, s obzirom na osmišljen program kroz nastupe i ostala umjetnička djelovanja violinista polaznika.

Ideju Renate Novoselec i Europskog art centra Jastrebarskog prepoznala je i pridružila se u visokim umjetničkim i životnim nastojanjima i gospođa Iva Šalamon Reškovac iz tvrtke Art hill i ostali članovi tima, ujedno i začetnici Instituta Violinmusic4all, Ivana Stavljenić iz tvrtke Green and more i Damir Jelinić.

Spomenuta metoda predstavljena je i izvan Hrvatske, gdje je ostvarila zamjetan interes glazbenih i državnih institucija.

„Institut planiramo otvoriti kroz dvije godine ovdje, u Zagrebu, iako su za nas čuli diljem svijeta i pozivaju nas u Švedsku, Japan, Njemačku i druge zemlje. Imamo razvijenu strategiju za rad i djelovanje Instituta, a jedno od načela mu je doživotni besplatni program polaznicima. Želimo pokazati da se može uspjeti i u Hrvatskoj te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ostvarenju naših ciljeva“,  izjavila je Iva Šalamon Reškovac.

„Pomoću ove metode glazba je postala dio života i kulture polaznika za koje imamo samo jedan uvjet - želju za učenjem. Zahvaljujemo svim polaznicima, partnerima i prijateljima koji su postali dio priče Violinmusic4all  i pomogli nam da pokrenemo novu kulturu u svijetu gluhih. Ujedno pozdravljamo sve koji će to postati i utjecati na pozitivne pomake naše misije i vizije“, izjavila je Ivana Stavljenić.

Projekt Violinmusic4all podržali su mnogi svjetski autoriteti klasične glazbe, ujedno i brand ambasadori dobre volje, kao što su Julian Rachlin - litvanski violinist i violist, Kazushi Ono – Muzički Direktor, Simfonijskog orkestra Tokyo Metropolitan, Thomas Sanderling - Umjetnički Direktor i Glavni Dirigent Filharmonijskog Orkestra Novosibirsk.

Violinmusic4all je podržala i predsjednica Kolinde Grabar Kitarović  te brojni partneri: Grad Jastrebarsko,  Bina- Istra, Wiener osiguranje, Wüstenrot, Tim Kabel, Alfacommerce, Mihoković, Catering Majetić, Hippy  Garden, Kinoteka, Muzej Mimara, Foto studio Blue, Badel 1862, Art Hill, Green and more.

Zamislite prekinuti vječnu tišinu. Tišinu gluhih. Često je poželimo i prekidamo jer to možemo.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja