Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što je danas satira?

Vijesti iz naših života postale su bizarnije od kazališta

Foto: Arhiva Kerempuh
26.06.2017.
u 13:34

Snažan dojam ostavila je predstava “Jami Distrikt” koja nas efektno podsjeća na naše stvarno mjesto u odnosu na Europu i svijet

Ima li danas satira uopće šanse za život? Tko sjedi pred televizorom i gleda neki od dnevnika, na ovo će pitanje, najvjerojatnije, odgovoriti – ne. Vijesti o našim životima postaju bizarnije od bilo kojeg kazališnog djela, a današnji satiričari prisiljeni su, kako bi uspješno odgovorili na izazove vremena u kojem žive, otići do teatra apsurda. No, postoji i ona vedrija i nadahnutija strana odgovora na to pitanje, a nju smo vidjeli na ovogodišnjim Danima satire Fadila Hadžića, koji su završili svečanom dodjelom nagrada u srijedu, 21. lipnja.

Za tu je stranu svakako najzaslužnija izbornica festivala Željka Udovičić Pleština, koja je zagrebačkoj teatarskoj publici priuštila jedno od najboljih izdanja ovog festivala, na kojem je prikazano čak petnaest predstava iz Hrvatske, regije, ali i Njemačke.

Izbornica se koncentrirala na jaka autorska imena, autorske projekte i suvremene adaptacije klasika i time je postigla pun pogodak, dokazujući pri tome da je nasmijati publiku u teatru najteži posao na svijetu, ali i da živimo u trenutku kada taj smijeh iz sfere humora bježi upravo u satiru.

Svi smo mi majmuni

Možda i najbolji dokaz tome predstava je “Jami Distrikt” Milene Bogovac u režiji Kokana Mladenovića, koja je osvojila Nagradu za najbolju kabaretsku predstavu, a koja nam svojom pričom subverzivno dokazuje da smo svi mi isti, s perspektivom da glumimo majmune u kavezu dok nas Europa i cijeli svijet dolaze razgledati.

O snazi autorstva najbolje svjedoči uspjeh predstave “Ljudi od voska” HNK Zagreb. Autor Mate Matešić, za svoje je hrabro i beskompromisno djelo nagrađen je Nagradom za najbolji tekst, a upravo je ta predstava osvojila i Nagradu za najbolju režiju koja je pripala Januszu Kici, koji je tu zapravo režirao tri vrlo različite drame u tri vrlo različita registra. Ta je hit-predstava HNK Zagreb ovjenčana i glumačkim nagradama koje su osvojile Alma Prica za ulogu Jasne, dok je Kseniji Marinković za ulogu Jevrese pripala Nagrada “Ivo Serdar” za ulogu najbolje prihvaćenu od publike.

Predstava koja se očekivala s najviše nestrpljenja bio je Beckettov “Svršetak igre” Theatera Dortmund, koja je u Zagreb već stigla ovjenčana nagradama, a koja je donijela nevjerojatnu suigru dvojice vrhunskih glumaca – Franka Gensera i Uwea Schmeidera – koji u publiku doslovno odveli na kraj svijeta i kraj ljudskosti.

Istraživanje fenomena folka

Jedan od najjačih autorskih projekta koji smo vidjeli bilo je istraživanje fenomena folka Saše Božića i Petre Hrašćanec “Folk Acts”, za koji je nagrađena glumica Naša Dangubić. No, glavne glumačke nagrade pripale su Borku Periću za ulogu u Kerempuhovoj predstavi “Jedan sluga, dva gospodara” i Maši Derganc za predstavu “Narodni demokratski cirkus Sakešvili” Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. Oboje glumaca pokazali su nevjerojatno umijeće, ono koje se danas sve rjeđe susreće u teatru; Borko Perić jedinstveno “vladanje” publikom, a Maša Dereganc suptilno i precizno korištenje klaunerije.

No, istinski trijumf 41. Dana satire pripao je Makedonskom narodnom teatru, koji se kući vratio s čak tri nagrade. Oni su za predstavu “Život je lijep” (zapravo dramu “Samoubojica” Nikolaja Ermana, u režiji Aleksandra Morfova) dobili Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, a nagrađeno je i dvoje glavnih glumaca iz te predstave: Nikola Ristanovski i Nikolina Kujača. Kući su, kao i svi ostali gosti, otišli s preporukom da se što prije vrate u Zagreb.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije