Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM

Veliki kanadski koncert u čast Leonardu Cohenu njegova je posmrtna želja

Leonard Cohen
Foto: Press Association/PIXSELL
1/5
07.11.2017.
u 17:05

– Moj otac ostavio mi je cijelu listu instrukcija prije no što je preminuo: “Strpaj me u urnu i položi pokraj moje majke i mog oca. Priredi mi mali ispraćaj za bliske prijatelje i obitelj u Los Angelesu - kazao je njegov sin Adam

Na svom posljednjem albumu “You Want It Darker”, obojenom tamnim tonovima, razmišljao je o vlastitoj smrti. Zapravo, bio je potpuno spreman za svoje posljednje putovanje: “Hineni, hineni, My Lord” – “Dolazim ti, Bože”, pjevao je, na hebrejskom. Nešto ranije u intervjuu za The New Yorker izjavio je da “njegov sat otkucava”. U konačnici, njegove su se slutnje pokazale točnima, posve precizno je navijestio vlastitu smrt.

Proglasili dan žalosti

U noći 7. studenoga 2016., Leonard Cohen umro je spokojno u 82. godini u svom domu u Los Angelesu, ostavljajući ovozemaljski svijet da za njim tuguje, a njegova rodna Kanada odlučila je toga dana spustiti zastave na pola koplja. Počast mu je odao i premijer Justin Trudeau, koji je kazao: “Nitko nije zvučao i osjećao kao Leonard Cohen.” Stotine poštovatelja spontano se okupilo ispred Cohenove kuće u Montrealu paleći svijeće, ostavljajući cvijeće, crne šešire. Mladi i stari, puštali su njegove pjesme sa svojih telefona zibajući se u ritmu, a netko je na ulaznim vratima ostavio i natpis “Hallelujah”, prema pjesmi koja je dublje od drugih označila njegov hod po tamnoj strani. Od Cohena se oprostila i Hrvatska: njegovi poklonici imali su čast i privilegij slušati možda i najvećeg živućeg kantautora na koncertima u Puli, prethodno i u Zagrebu, a na vijest o njegovoj smrti Cohenov bariton ispunio je sate i sate programa na radijskim postajama, postao inspiracijom brojnih prigodnih tekstova u medijima, kao i na društvenim mrežama. Ni danas, godinu dana poslije, Leonard Cohen ne prepušta se zaboravu.

Njegova obitelj, ponajviše sin Adam Cohen, i sam glazbenik koji je posljednjih godina radio zajedno sa ocem, sinoć je organizirao jedinstveni glazbeni događaj “A Memorial Tribute to Leonard Cohen” u Montrealu, na kojem su nastupili Sting, Elvis Costello, Lana Del Rey, Feist, K. D. Lang, Courtney Love, Damien Rice i brojni drugi glazbenici.

Htio je u urnu uz roditelje

– Moj otac ostavio mi je cijelu listu instrukcija prije no što je preminuo: “Strpaj me u urnu i položi pokraj moje majke i mog oca. Priredi mi mali ispraćaj za bliske prijatelje i obitelj u Los Angelesu. A ako želiš organizirati javni događaj, učini to u Montrealu. Ovaj koncert vidim kao ispunjenje svojih dužnosti prema svome ocu – kazao je novinarima proteklih dana Adam Cohen.

Njegovu pozivu odazvali su se svi koji su pozvani pa mu je jedina briga bila složiti listu pjesama u čast pokojnom ocu. Tijekom glazbene karijere koja je trajala dulje od 45 godina, Cohen je napisao desetke pjesama koje su s malo riječi dubinski progovarale o slobodi i ljubavi, depresiji i samoubojstvu, politici i ratu, poput “Suzanne” i “So Long, Marianne”, nazvanih po dvjema ženama koje su bile njegove muze, “Tower of Song”, “Bird on the Wire”, “First We Take Manhattan (Then we take Berlin)”... koje su postale klasici još za njegova života, a danas ostaju kao trajni pečat iza jednog od najvećih glazbenih vizionara glazbenog svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije