Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Vatroslav Kuliš predstavlja svoj slikarski opus od 1980. do 2012.

Na izložbi će publika moći vidjeti i posljednji ciklus radova zoomorfnih i biomorfnih motiva
11. rujna 2012. u 16:30 0 komentara 121 prikaza
Vatroslav Kuliš
Foto: arhiva

U Klovićevim dvorima u srijedu 12. rujna otvara se izložba Vatroslava Kuliša “Slike od 1980. do 2012.”, što je najava nove izložbene sezone. Radove za izložbu odabrao je naš eminentni povjesničar umjetnosti Igor Zidić, koji je i autor opsežne monografije o Kulišu objavljene prije dvije godine.

Intenzivan spektar

Devedesetak radova, a riječ je ponajprije o slikarskom opusu jedinog živućeg klasika moderne, kako ga je Zidić nazvao za predstavljanja monografije 2010., sukus su Kuliševa djelovanja u posljednjih trideset godina.

Kod Kuliša je, istaknuo je Zidić, najizražajniji apstraktni jezik koji je razvio iz prirode, i to vrlo senzibilno. U najavi najnovije izložbe Kulišev rad Zidić pak naziva solarnim romantizmom ili romantizam svjetla, što je sintagma umjetnikova vitalizma, njegove intenzivne palete i bogata spektra.

Tematske odrednice slikarstva koje će se u Klovićevim dvorima moći vidjeti do 21. listopada su krajolici, marine, solarni motivi, florealni motivi i mrtva priroda. Izložba ujedinjuje cikluse koji su obilježili njegov opus – Valove, Kornate, Kute, Riffove, Metamorfoze mora, Herbarium pictorium, ali i najnoviji razigrani ciklus koji Zidić dijeli na “terarijski” i “akvarijski”, uzevši u obzir tercijarne ili plavetne nijanse podloge po kojoj se javljaju novi motivi zoomorfnih ili biomorfnih oblika.

Riječ je o najvećim slikama koje je autor u posljednje vrijeme radio, slikama koje su visoke četiri metra.

Izložba u izložbi

– Veselim se izložbi jer sam, u potrazi za radovima, naišao i na neke koje odavno nisam vidio pa su izazvali nostalgiju za vremenima u kojima sam ih stvarao. Iako opsežna, ovu izložbu ne smatram retrospektivnom, nego “izložbom u izložbi” zbog posljednjeg ciklusa koji publika još nije imala priliku vidjeti. Pravu retrospektivu ću, poživim li, imati za 15 do 20 godina – najavljuje Kuliš.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.