Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Upoznali smo novu scenu, buduću barunicu Castelli i Stazića kao glumca

U komornoj verziji “Agonije”, Nela Kocsis je razmahala svoj raskošni glumački talent i ulogu ostvarila u registru emocija s kojima bi, vjerujemo, bio zadovoljan i sam Krleža
05. listopada 2015. u 18:00 3 komentara 1203 prikaza
Darko Stzić i Nela Kocsis u sceni iz predstave
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Sjećate li se serije “Nepokoreni grad”? U njoj, između ostalih, glumi tada mladi Darko Stazić. Ili davne “Dubrovačke trilogije” iz 1981. u režiji Joška Juvančića? I tamo je uz Radu Šerbedžiju i Karla Bulića na sceni i Darko Stazić, glumac kojeg danas javnost vidi samo kao bivšeg ravnatelja (i sadašnjeg savjetnika ravnatelja) Gavelle i brata (blizanca) političara Nenada Stazića. No, Darko Stazić pred lice javnosti vratio se kao glumac, jedan od troje aktera, ali i autora Krležine drame “U agoniji” kojim je u petak otvorena nova zagrebačka teatarska scena – Scene Ribnjak.

Stazić je barun Lenbach (uz Nelu Kocsis kao Lauru Lenbach, dok je Ozren Grabarić Ivan Križovec), ovdje na trenutke mučen dikcijom, pa i mrmljanjem, ali uvjerljiv kao propalica i pijanica koji od žene izvlači i posljednji novčić. Uz njega su glumački velikani, i on ovdje jest najslabiji kut tog trokuta, ali to nije nužno i kritika kada ispred njega stoji Ozren Grabarić, glumac koji kao da je stvoren za teške Krležine rečenice, za jednog od njegovih intelektualaca koji su jaki na riječima, a slabi na djelima. I ovdje, na minimalnoj sceni, dok mu publika doslovno diše za vrat, Grabarić ni na trenutak ne gubi koncentraciju i temelj je za kreacije ostalih.

Ipak najveći dobitak ove predstave je Nela Kocsis u ulozi koja je stavlja na čelno mjesto popisa glumica koje moraju u svojoj karijeri biti i barunica Castelli u “Glembajevima”. Prije uloge Laure imali smo je prilike gledati u Krležinoj “Ledi” koju je u HNK Osijek režirao Ivan Leo Lemo, ali u toj “šumskoj” predstavi (umjesto u građanskim salonima sve se događa na posječenim deblima neke krležijanske šume) previše je snage otišlo na jalove efekte, pa i rublje u kojem glavni junaci glume. Ovdje, u komornoj verziji “Agonije”, Nela Kocsis je razmahala svoj raskošni glumački talent i ulogu ostvarila u registru emocija s kojima bi, vjerujemo, bio zadovoljan i sam Krleža.

Nakon svega novoj sceni treba poželjeti dug i plodonosan život, ali i nove stolce, jer postojeće škripe ravno u mozak.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • kruti:

    strašno,spašavaj se ko može

  • Avatar Rin-Tin-Tin
    Rin-Tin-Tin:

    nisam gledala predstavu ali kao i da jesam, neobično mi se svidjela ova recenzija: jednostavna, kratka ali iskrena i stručna !