Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANIMIR CENTAR

Unatoč manjku pitke vode u svijetu – žele je privatizirati

Yanina Wickmayer
Foto: Reuters
1/2
12.12.2011.
u 11:37

Od četvrtka 15. prosinca u Cinestaru u Branimir Centru prikazuje se američki dokumentarni film redateljice Irene Saline o problemima vezanim uz manjak pitke vode diljem svijeta, ali i želji određenih struktura da privatiziraju javno dobro

"Voda – esencija života" američki je dokumentarni film redateljice Irene Saline o problemima vezanim uz manjak pitke vode diljem svijeta, a prikazuje se u od četvrtka 15. prosinca u Cinestaru u Branimir Centru. Sve se više uvažava činjenica  da je voda suviše vrijedna jer njezin nedostatak u pojedinim dijelovima zemaljske kugle predstavlja velik problem, no još nismo ni približno svjesni koliko je situacija složena. Naime, više od dva milijuna ljudi godišnje umire u svijetu zbog zagađenosti ili nedostatka vode, a većina njih su djeca mlađa od pet godina. O bolestima se i ne vodi evidencija pa se tako u SAD-u smatra da godišnje od bolesti povezanih s vodom obolijeva između 500 tisuća i sedam milijuna ljudi.

U filmu se prikazuje prihvaćeni način rješavanja problema sa zalihama vode uz pomoć velikih brana i akumulacijskih jezera, koje potiče Svjetska banka, a on prema stavu autorice, stvara više problema nego što donosi koristi - jedan od primjera je raseljavanje lokalnih zajednica pa ta ista voda ne dolazi do onih zbog kojih su brane i jezera napravljeni.

Iz filma je jasno da je jedino kvalitetno rješenje problema vezanih uz nedostatak vode, u solidarnosti, razumijevanju i sposobnosti lokalnih zajednica da se brinu o ispravnoj distribuciji vode. No, najbitnija je činjenica da je voda javno dobro i da se privatizacija ne smije nametati kao rješenje ni u kojem slučaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije