Naslovnica Kultura Kazalište

Umro redatelj 'Stilskih vježbi' Tomislav Radić

U 75. godinii života umro je kazališni i filmski redatelj Tomislav Radić
10. ožujka 2015. u 15:15 2 komentara 2720 prikaza
redatelj tomislav radić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

U subotu je u sedamdeset i petoj godini života umro poznati hrvatski kazališni i filmski redatelj te dugogodišnji profesor zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Tomislav Radić.  Radić je rođen 8. prosinca 1940. u Zagrebu. Diplomirao je 1962. na Filozofskom fakultetu, a 1973. režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu. Između ostaloga, Radić je režirao i najdugovječniju hrvatsku kazališnu predstavu "Stiske vježbe" Raymonda Queneaua koja se izvodi četrdeset i sedam godina.

Režirao je dokumentarne filmove kao što su to "Istrani", "Lica", "Put", "Živjeti u Imotskom", "Hrvat na Kosovu", televizijski film "I tako dalje", te kazališne predstave "Kate Kapuralica", "Gospodsko dijete", "Čaruga", "Emigranti", "Kafetarija", "Ifigenija u Aulidi", "Kako voli druga strana", "Hedda Gabler", "Bard"... Tu su i igrani filmovi "Živa istina", "Timon", "Luka", "Anđele moj dragi", "Holding", "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.", "Tri priče o nespavanju" i "Kotlovina". Publika je iznimno voljela i Radićevu režiju "Kafeterije" postavljene na Dubrovačkim ljetnim igrama.

U zrelim godinama života Radić je impresionirao igranim filmovima "Što je Iva snimila" (2005.) i "Kotlovina" (2011.) koji su bili apsolutni pobjednici Pulskoga filmskog festivala, osvojivši najvažnije nagrade. 

Radić je dvadeset godina radio na Akademiji dramske umjetnosti, odgojivši naraštaje hrvatskih glumaca. Osam godina bio je glavni urednik Dramskoga programa HTV-a (od 1998. do 2000.). Sprovod Tomislava Radića održan je, prema njegovoj želji, u najužem obiteljskom krugu, na zagrebačkom groblju Mirogoj. Komemoracije će se održati u Hrvatskom filmskom savezu u petak 13. ožujka u 11 sati i na Akademiji dramske umjetnosti u ponedjeljak 16. ožujka u 12 sati.

>> Tomislav Radić: Ne znam ništa veselije od rada s glumcima

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Daruvar_
    Daruvar_:

    Radić je uredio izvanrednu knjigu najboljih svjetskih poslovica. Evo jedna o smrti. Smrt je broj koji svi izvuku u lutriji života. (Njemačka)

  • dalibor.hren:

    Počivao u miru Božjem! O velikanu tek jedan članak, a VLADA je gotovo uskrsnuo...