Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna vijest

Umro jedan od najprevođenijih hrvatskih i bosanskohercegovačkih pisaca Anđelko Vuletić

22.10.2021.
u 17:42

U osamdeset i devetoj godini života u Zagrebu je preminuo svestrani hrvatski i bosanskohercegovački pisac Anđelko Vuletić. Iza njega je ostao opus od pedesetak djela.

U osamdeset i devetoj godini života umro je jedan od najprevođenijih hrvaskih i bosansko-hercegovačkih pisaca Anđelko Vuletić. Rođen u Ravnom u Hercegovini 6. veljače 1933. godine, Filozofski fakultet je upisao u Sarajevu, ali je na prvoj godini studija uhićen zbog antidržavne i antisocijalističke djelatnosti.

Nakon izlaska iz zatvora zabranjen mu je nastavak studija ili upis na nekom fakultetu u zapadnome dijelu tadašnje države, pa je studij nastavio u Skoplju, a završio u Beogradu. 

Na anonimnom natječaju 1956. dobiva nagradu za roman "Gorko sunce", a u žiriji su bili autoriteti poput Marijana Matkovića, Milana Bogdanovića, Radomira Konstantinovića...

U Sarajevu je živi sve do 1992. godine, kada odlazi u progonstvo i to u Hrvatsku gdje se bavi književnim radom, a jedno je vrijeme bio i zastupnik HDZ-a u Županijskom domu Sabora

Poezija mu je prevedena na brojne europske i svjetske jezike (francuski, poljski, češki, finski, njemački, ukrajinski, ruski...). Na osobito dobar odjek naišao je u Parizu gdje je dobivao odlične kritike u najuglednijim novinama. 

Vasko Popa objavljuje mu pjesme iz "Močvanog kolodvora" u beogradskom "Delu". Zbirku pjesama "Jedina nada" objavljuje u Nolitu. U Novom Sadu potom objavljuje "Drvo s Paklenih vrata", a naklada mu je 16.000 primjeraka. 

Među brojnim zbirkama, ističu se zbirke "Kad budem velik kao mrav", "Tajna večera", "Vražja igračka", "Konci i konopci". Pisao je i pripovijetke te ih ukoričio u zbirci "Strijeljanje ustaše Broza", a tu su i drame "Andrija Hebrang" i "Miljenik partije Buharin". 

Napisao je desetak romana, od kojih su posebnu pažnju izazvali "Drvo s paklenih vrata", "Klesar Matija Tegoba" koji je bio uvrštavan i u lektiru, "Dan hapšenja Vile Vukas" i "Jadi mladog karijeriste".

Puno pažnje izaziva roman "Dva hrama, dvije razvaline" čiji je glavni lik bio Jožef Brož i koji je na tiskanje čekao hrvatsko osamostaljenje. Slijede ga romani "Nadglednica djevojaka iz Moskve", "Plamen i slamka", "Poraz osvetnika", koji mu je prije pet godina preveden i na nizozemski jezik... 

Iza Anđelka Vuletića ostao je opus od pedesetak djela, koji tek čeka kritičarsku ocjenu. 

Sprovod Anđelka Vuletića će biti u ponedjeljak 25. listopada u Šestinama u 13 sati. 

Ključne riječi
dhk

Komentara 1

5S
5simo
07:15 23.10.2021.

Počivao u miru veliki čovječe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije