Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak velikana

Umro je Tom Gotovac, legenda filma i likovnog stvaralaštva

gotovac (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/4
25.06.2010.
u 21:14

Bez njega je nezamisliva suvremena umjetnost, ne samo na našim prostorima, već i mnogo šire. On je jedna od ključnih figura umjetnosti druge polovine 20. i prvog desetljeća 21. stoljeća, rekao nam je fotograf Ivan Posavec

Istaknuti hrvatski umjetnik Tomislav Gotovac (74), filmski redatelj i likovni kreativac poznat po performansima kojima je obilježio suvremenu likovnu scenu zadnjih pola stoljeća, umro je danas poslijepodne u zagrebačkoj bolnici Rebro. Tom Gotovac, kako su ga suradnici najčešće zvali, napustio nas je na bolničkom odjelu urologije, gdje se liječio posljednjih dana. Još je krajem prošle godine bio na otvorenju MSU, a onda je prije više od dva mjeseca pao u svojoj kupaonici, te je tri dana, slab i sam, proveo pokušavajući se izvući, sve dok prijatelji nisu primijetili njegovo nejavljanje i s policijom i vatrogascima ušli u stan.

- Bez njega je nezamisliva suvremena umjetnost, ne samo ova na našim prostorima, već i mnogo šire, u cijeloj srednjoeuropskoj regiji. On je jedna od ključnih figura umjetnosti druge polovine 20. i prvog desetljeća 21. stoljeća. To je za mene gubitak bliskoga prijatelja kojega sam znao, družio se s njim i radio cijeli niz godina. Doista smo bili pravi prijatelji - rekao nam je fotograf Ivan Posavec koji je 1981. godine u zagrebačkoj Ilici fotografirao znameniti, svjetski poznati performans “Zagrebe volim te” kad je goli Gotovac hodao Ilicom i ljubio asfalt.

Tomislav Gotovac rođen je u Somboru, 1937. g. U Zagreb je došao 1941. godine, a tu je završio Osnovnu školu i gimnaziju. Deset godina bio je službenik u Narodnoj banci i bolnici Dr. Mladen Stojanović. Završio filmsku režiju na beogradskoj Akademiji za film, radio i TV kod profesora Aleksandra Petrovića. Od 1976. živi i radi u Zagrebu.

Bio je član HDLU-a, te istaknuti redatelj avangardnih filmova. S filmovima i performanceima bio je u Dublinu, Londonu, Moskvi, Berlinu, Kyotu, New Yorku, Varšavi, Beču, Beogradu, Ljubljani... Glumio je i u filmovima Zorana Tadića i Francija Slaka. Godine 2005. promijenio je ime Tomislav Gotovac u Antonio Lauer.

Prvi performance izveo 1954. godine u Mostaru, a prvi film snimio 1962. u Zagrebu. Prve kolaže napravio 1964. godine. Kao glumac, 1971. sudjelovao u školskom igranom filmu Plastični Isus u produkciji beogradske Akademije.

Kad smo ga prije mjesec dana posjetili u Domu za starije na Srebrnjaku, u ono malo riječi što je mogao izgovoriti, rekao je “Samo da ozdravim, kasnije ću misliti na umjetnost.”

Ključne riječi

Komentara 20

KA
Karla
22:21 25.06.2010.

Žao mi ga je kao čovjeka, ali o njegovoj umjetnosti i performansima - neće mi faliti!

ZE
zelenakrava
22:34 25.06.2010.

Fakat je bio otkačen.Nisam ni znao da je glumio u Plastičnom Isusu.Reditelj filma je zbog filma mislim bio 4 godine u zatvoru. Slučajno sam u lipnju 1981. prisustvovao njegvom performanceu na Cvjetnom trgu kada se je sav zarašćen u bradu i dugu kosu javno ošišao na nulericu.Sjećam se da je tada jedan drugi umjetnik tj. antiumjetnik Vladimir Dodig Trokut izvršio diverziju na taj njegov performance popevši se u crnom baloneru na spomenik Petru Preradoviću i time skrenuo pažnju sa tog javnog šišanja. Bilo je to ludo vrijeme a po ulicama su švrljali policajci to sve to dobiva još veću težinu zbog tada zaista avangardnog movinga!!!

MI
miso
22:12 25.06.2010.

Sućut rodbini i prijateljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije