Naslovnica Kultura Glazba

Umrla omiljena solistica Lada i Ladarica Anđela Potočnik

Nakon duge i teške bolesti i osamdesetoj godini života umrla je dugogodišnja solistica ansambla Lado Anđela Potočnik. Dugo je godina pjevala i u Ladaricama, a njene interpretacije kajkavskih popijevki su antologijske.
28. siječnja 2013. u 12:35 2 komentara 402 prikaza
anđela potočnik
Foto: goran stanzl/pixsell

Nakon duge i teške bolesti u osamdestoj godini života umrla je omiljena solistica ansambla Lado Anđela Potočnik. Godinama je predvodila Ladarice, a svojim zvonkim i sonornim sopranom trajno je obilježila izvođenje kajkavskih popijevki. Prije devet godina objavljen je i dvostruki album sa 36 pjesama u njenoj nenadmašnoj izvedbi pod nazivom "Zorja, moja zorja". U ansamblu Lado ostati će zapamćena i kao umjetnica koja je iznimno često bila Mladenka u Ivančanovim "Podravskim svatima", te je svojim plesnim i pjevačkim dometima stekla veliki ugled među ljubiteljima tradicijske kulture. Skromna i samozatajna, Anđela je 2011. primila visoko odlikovanje od predsjednika Republike za svoje zasluge u promicanju glazbene baštine.

Posljednji ispraćaj cijenjene umjetnice biti će 1. veljače u 13,50 na zagrebačkom Krematoriju.

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • boomer5999:

    Žao mi je, sjećam se gospođe iz starih Ladarica po glasu ali ne bih povezao s imenom. Mislim kako je u bivšoj državi ansambl Ladarice bio više prisutan i poznat u javnosti nego današnji. Osobno sjećam se pjesme "Tragom karavele" ... prikaži još! kao iskoraka izvan etno štiha, osvježavala je rani jutarnji program na kojem se puštala isključivo domaća glazba a mnogo narodna.

  • EndemskaVrsta:

    laka joj zemlja, oduševila me bezbroj puta, jednako solističkim dionicama u Ladu, kao i nastupima s Ladaricama... jednako izvedbama kajkavskih napjeva, kao i narodnih pjesama iz drugih naših krajeva (tko da ne pusti suzu na njezinu izvedbu 'Žito žele Baranjke divojke...'?)