Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Mlada žena popela se gola na vrh Doma HDLU!

Umjetnica Nina Kamenjarin stajala je gola na vrhu doma HDLU u sklopu performansa "Straža na Rajni" kao hommage istoimenom performansu Toma Gotovca iz 1996. godine.
25. lipnja 2020. u 15:14 107 komentara 116878 prikaza
Foto: Facebook/Večernji list
Pogledajte galeriju 1/2

Na Trgu žrtava fašizma, u samom centru Zagreba, umjetnica Nina Kamenjarin gola se popela na sam vrh Meštrovićeva paviljona - popularne džamije. 

teatar &TD Premijera predstave koja hrabro progovara o depresiji u suvremenom društvu - "Dobro je ništa"

Hommage je to performansu Tomislava Gotovca iz 1996., nazvan “Straža na Rajni”, kada je taj doajen hrvatskog performansa gol stajao na kupoli na vrhu zgrade HDLU-a, u stavu kontraposta, licem okrenut prema istoku. 

No, u svojoj verziji performansa, Kamenjarin stoji pognute glave, gledajući u vlastita stopala, polagano se okrećući oko svoje osi. 

- Hommage Tomislavu Gotovcu odraz je mojih autorskih i životnih prioriteta i stajališta, a ujedno mi je i velika čast. Čini mi se da za njega znam oduvijek, a konkretni performans na kojega se referiram svojom izvedbom upoznala sam kao mlada studentica. Fizičkim stavom svog tijela propitujem otvorenost naspram zatvorenosti u današnjem trenutku - u njemu je sadržan moj stav prema ovom trenutku, kao što je onda bio Tomov - rekla nam je umjetnica prije uspona na kupolu. 

Njen performans dio je projekta “Budućnost političkog performansa” kojim udruga Domino obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, a koji provodi u partnerstvu s Institutom Tomislav Gotovac u okrilju programa “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”

 

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a
SLIJEDI MANJI KABINET
Božinović i Marić sigurno ostaju u Vladi, ali ne i svi ostali ministri
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
 • sasa_bjelov:

  zasto novac od mog placenog poreza odlazi na ovakve budalastine?

 • trade_mark:

  "umjetnost" koja nikom ne treba. hvala. drugi put skuhaj ručak i podijeli gladnima.

 • Avatar Rudolf.P
  Rudolf.P:

  Da to normalan covjek napravi strpali bi ga u vrapce, za "umjetnike"to je normalno i tolerantno ponasanje.