Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Ultradesnu propagandu preuredila u feministički videoproglas

Sara već surađuje sa svjetski renomiranim ansamblima kao što su Musikfabrik i Neue Vokalsolisten, a iz Salzburga dobila je narudžbu opere.
07. kolovoza 2018. u 08:55 5 komentara 1288 prikaza

Kada smo prije dvije i pol godine prvi put u Večernjem listu objavili razgovor s mladom hrvatskom skladateljicom Sarom Glojnarić, ona se tada pripremala za diplomski ispit na Državnoj visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Stuttgartu, a ovog je ljeta već i magistrirala.

Oliver Dragojević Fenomen Olivera Dragojevića Nadrastao je vrijeme i podneblje, pa i političke okvire iz kojih je potekao

Dio ispita bila je prezentacija nove, još neizvedene skladbe za četiri timpana i osam automobilskih amortizera. Spoj udaraljkaškog instrumenta i šupljih opruga dao je potpuno nov, još nikada korišten zvuk koji je zadivio i njezina kolegu udaraljkaša.

Međutim, do sada najveći uspjeh, koji Sara naziva i čudom, dogodio joj se ove godine u Darmstadtu, svjetskoj meki suvremene glazbe.

– Tko god se ozbiljno na bilo koji način bavi suvremenom glazbom, mora barem jednom doći u Darmstadt – kaže Sara, koja je krajem srpnja bila polaznica legendarnog ljetnog tečaja, među četiristotinjak sudionika iz pedesetak zemalja koji su radili sa šesdesetak eminentnih profesora, skladatelja i virtuoza. U sklopu radionice “Discontinuity” pod vodstvom Michaela Maierhofa Sara Glojnarić je u darmstadtskoj Kunsthalle prezentirala svoj intstalacijski video “#POPFEM”.

Beogradska filharmonija Trijumf Beogradske filharmonije 40 tisuća ljudi na koncertu klasične glazbe

Djelo bez klasične glazbe

Djelo u kojem nema klasične glazbe Sara opisuje kao feministički videorad na temu pobačaja, usvajanja mizoginije i silovateljske kulture. Sva materijal pronašla je na YouTubeu pregledavajući više od 200 sati sadržaje ekstremno desnih grupacija i pojedinaca u Americi.

– Kada je čovjek tako dugo izložen takvim sadržajima, počne se u jednom trenutku sumnjati u svoju normalnost, jer njihova je metoda stavljanje znanstvenih činjenica u vlastite kalupe kojima dokazuju svoju “istinu”. Ja sam metodu njihove manipulacije okrenula protiv njih i izrezivala riječ po riječ stvarajući tako novi tekst i sadržaj koji predstavlja ono što je za mene istina – govori Sara, koja je “#POPFEM” (koji možete pogledati na YouTubeu) napravila u suradnji s njemačkom videoumjetnicom Binhom Haase.

Nije ni sanjala da je upravo njezin rad, u svoj toj množini sadržaja predstavljanih na desetak koncerata dnevno u Darmstadtu, zapeo za oko međunarodnom žiriju. Posljednjeg dana, kada je već poput većine ostalih sudionika bila iscrpljena nakon dva tjedna intenzivnog rada, sasvim je slučajno došla na zaključnu ceremoniju.

– Bilo mi je usput, blizu mjesta na kojem sam morala vratiti bicikl, jedan od njih četiristo koliko ih je grad Darmstadt stavio na raspolaganje polaznicima tečaja. I onda sam, u trenutku objave nagrada, čula svoje ime – prepričava Sara koja je prije nekoliko dana stigla na odmor u Hrvatsku.

'Turandot' u HNK Zagreb Ovacije za operni spektakl koji intrigira i režijom i pjevanjem

Naime, Sara je dobila Kranichsteiner Musikpreis – jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu suvremene glazbe koja se dodjeljuje od 1952. godine. Većina dobitnika postigla je svjetski renome, a među njima su i legende poput Wolfganga Rihma ili Kaije Saariaho. Osobito cijeneći, kako stoji u propozicijama nagrade, “originalnost, koherentnost, spremnost na rizik, jasnoću ideje u skladu s odabranim načinom izražavanja”, žiri je uz Saru još nagradio Norvežanina Martina Hirsti-Kvama i Britanca Olivera Thurleya.

Vrata međunarodne karijere

– To je nagrada koja otvara put internacionalnoj karijeri i presretna sam što sam je dobila – kaže Sara, kojoj već i sada ne manjkaju narudžbe, a u veljači ove godine imala je zapažen nastup na festivalu Eclat u Stuttgartu gdje je Trio Catch svirao njezinu skladbu Sugarcoating 2, koju će u Hrvatskoj najesen moći čuti i publika Glazbene tribine HDS-a u Opatiji, dok će njezina bajkovita dječja opera “Žabica kraljica” na proljeće biti ponovno izvedena i na sljedećem Muzičkom biennaleu Zagreb. Sara već surađuje i sa svjetski renomiranim ansamblima kao što su Musikfabrik i Neue Vokalsolisten, a iz Salzburga je dobila narudžbu nove komorne opere koja će biti praizvedena sljedeće jeseni. •

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar močuga
  močuga:

  Još jedan uhljeb u nizu ovisan o državnoj sisi ili donaciji Soroša....tkzv soroščad......sve to je na razini Goebelsa i nacističkog shvaćanja kulture, to jest da sve bude podređeno ideologiji....u ovom slučaju lijevo liberalno komunističko preseravanje koje nitko ne kuži.

 • Avatar MilanZoranovic
  MilanZoranovic:

  Još jedna pretila neatraktivna feministica...ko bi rekao...

 • goran2hr:

  Pokušao sam to gledati i izdržao 1' i 8˝. A da je bilo lako - nije. Dislajkao. Tko to plaća?