Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Udvostručili budžet: Poduzetnicima u kulturi 8 milijuna kuna

Obnovljenom suradnjom ministarstava kulture i gospodarstva porasli su ulozi u profesionalizaciju rada u sektorima filma, knjige, vizualnih umjetnosti i videoigara.
08. svibnja 2018. u 11:20 4 komentara 326 prikaza
Nina Obuljen Koržinek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Država je odriješila kesu pa će za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama ove godine izdvojiti osam milijuna kuna, četiri milijuna kuna više nego lani.

Ladislav Ilčić Denis Derk Hoće li i ministrica kulture ostati bez principijelnog Ilčića

Rezultat je to dogovora Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a očekuje se da će se prvi ugovori potpisivati već u drugoj polovici srpnja. Znatnu injekciju mogu očekivati gospodarski subjekti u izvedbenim umjetnostima, književno-nakladničkoj i knjižarskoj djelatnosti, vizualnim umjetnostima i audiovizualnim umjetnostima koje prvi put obuhvaćaju i djelatnost razvoja i proizvodnje videoigara. Po tri milijuna kuna na raspolaganju su onima koji se bave audiovizualnim umjetnostima i knjigama, a po milijun kuna izvedbenim i vizualnim umjetnostima. Kod onih prvih raspon poticaja kreće se između 50.000 i 250.000 kuna, a kod ovih drugih između 20.000 i 100.000 kuna.

Prihvatljive aktivnosti koje će država stimulirati jesu zapošljavanje i uključivanje vanjskih suradnika u poslovne procese (sufinancirat će se pedeset posto troškova bruto plaće novozaposlene osobe), otvaranje i opremanje prostora i nabava opreme, promidžba, distribucija i stručno usavršavanje. Natječaj za poduzetništvo u kulturi s kojim se počelo još 2008. godine nije namijenjen za umjetničke programe, za što postoji natječaj za javne potrebe u kulturi. U povjerenstvu koje će birati projekte bit će stručnjaci iz obaju ministarstava, a Ministarstvo kulture u povjerenstvo će delegirati članove svojih kulturnih vijeća. Natječaj traje do 6. lipnja, a na njega se mogu javiti trgovačka društva, zadruge, obrti, ustanove kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, umjetničke organizacije, djelatnosti slobodnih zanimanja, pa tako i umjetnici koji obavljaju samostalnu djelatnost...

Natječaj su 2008. pokrenula ministarstva kulture i gospodarstva, ali 2012. Ministarstvo gospodarstva napustilo je projekt. Otad proračun projekta pada na dva milijuna, da bi lani zbog interventne pomoći zbog sloma knjižarske mreže Algoritam MK Ministarstvo gospodarstva Martine Dalić obnovilo suradnju. Tako su lani dva ministarstva za poduzetništvo u kulturi uložila četiri milijuna kuna, s time da su dva milijuna bila strogo namjenska za izdavače i knjižare. U Ministarstvu kulture najavili su i vrlo skoro raspisivanje natječaja za poticaje samostalnim vizualnim umjetnicima u iznosu od milijun kuna. U protekle dvije godine budžet Ministarstva za kulturu povećan je za 130 mil. kuna i sada iznosi 0,91 posto proračuna, a sredstva za otkup knjiga lani su povećana za čak 60 posto, tvrde u Ministarstvu.

u središtu pažnje Opljačkano kulturno blago: Srbi su Hrvatima vratili 30 tisuća umjetnina Nina Obuljen Koržinek 'Žrtve zavjera' Lako je tuđim kunama politiku mlatiti ili zašto svi hrvatski pisci i rukopisi nisu isti Nina Obuljen Koržinek Nedjeljom u 2 Obuljen Koržinek: Reforma kulturnoga sustava i kvalitetna priprema za povlačenje EU novca
Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar duka4
  duka4:

  sram vas bilo. treba im uzeti pola a ne udvostručiti. dobro je hasanbegovic krenuo pa nije valjao.... sta ne udvostručite porodiljne naknade????

 • Danijel2:

  Dajte se probudite već jednom. Umjesto konceptualaca i kustosa- poduzetnika, novcima namijenjenim kulturi financirajte umjetnost.

 • goran2hr:

  Poticanje "Poduzetnika u kulturi" ili točnije, kako državne novce prebaciti u džepove liberalnih ljevičara koji nisu u stanju napraviti nešto komercijalno, prodati svoje kino ili kazališne karte, knjige, "umjetnine", performanse i sl. Općenito u sustavu poticaja u poduzetništvu, obrtu, poljoprivredi, ... prikaži još! kulturi itd. krije se nešto bolesno, jer prvo moraš naškoditi poslovanju tisuća obrtnika i poduzetnika, tako što ćeš im kroz poreze i kojekakve namete uzeti novac, a zatim, ta sredstva dati odabranima (po tko zna kojem ključu), kako bi se potaknulo njihovo poslovanje. Poštenije bi bilo za toliko smanjiti poreze svima i tako "potaknuti" sve, a ne samo neke.