Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U Hrvatsku se vraća Nina Ferić

Nina Ferić
30.11.2022.
u 15:30

Nagrađivana pijanistica i skladateljica uskoro predstavlja album prvijenac koji morate poslušati

Muzička akademija, povijest umjetnosti, komparativna književnost, luzitanistika, sveučilište u Bologni, prevodilaštvo na šest jezika, priznanja, nagrade, stipendije... Ovo nije ni približno gotov popis područja djelovanja i uspjeha mlade skladateljice i pijanistice Nine Ferić koja se nakon godina provedenih u Italiji, mogli bismo reći – konačno i na našu veliku radost – vraća u Hrvatsku.

Velika je to stvar za hrvatsku glazbu, za ljubitelje umjetnosti, klavira i emocija ispričanih kroz glazbu. Dosadašnjih godina promovirala je Hrvatsku u svijetu svojim iznimnim talentom, a sada dolazi kući ponuditi publici svoj album prvijenac te planira odsvirati niz koncerata diljem Lijepe naše.

U izdanju Parma Recordingsa (Big Round Records), američke diskografske kuće, 11. studenog objavila je svoju pričualbum pod nazivom „People, Places, Moments“, koji donosi 14 klavirskih minijatura od kojih svaka nosi drugačiju emociju, svjetlije i tamnije životne trenutke, duboko proživljene osobne priče, a sve zajedno čine glazbu koja, po riječima Aleksandre Marković „kao da već sâma u sebi sadrži neizgovorene riječi“.

Nina Ferić rođena je u Zagrebu, a klavir je počela učiti u dobi od sedam godina. Nakon završene Glazbene školu “Blagoje Bersa” u Zagrebu u klasi prof. Alide Poljak, s izvrsnim uspjehom i jednoglasnom pohvalom profesorskog vijeća, upisala je Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Sretne Meštrović. Diplomirala je 2000. godine u klasi prof. Veljka Glodića kao koncertna pijanistica i profesor klavira, te stekla naziv Magistra glazbe. Usavršavala se u klasi poznate pijanistice Nine Kazimirove (Ukrajina) dugi niz godina na međunarodnim seminarima i školama pijanističkog usavršavanja. Pohađala je brojne međunarodne tečajeve usavršavanja i master-classove u klasi znamenitih profesora, a 2007. upisala je poslijediplomski studij na odjelu Umjetničkih, glazbenih i kazališnih disciplina Sveučilišta u Bologni (Italija), gdje je studirala do 2009. godine. Redovito je dolazila u Hrvatsku, gdje je održavala koncerte u Zagrebu i na otoku Braču, koji joj je omiljena destinacija. 

U Italiji stječe mnogobrojna priznanja, nagrade i stipendije, održava solističke koncerte te nastupa na europskim festivalima, uvijek ponosno predstavljajući Hrvatsku; a sve ju to etablira kao izvrsnu komornu glazbenicu i solisticu, pogotovo u području koncertnih izvedbi filmske glazbe (Morricone, Rota, Piovani, Tiersen, Zimmer, itd). I sada se ova izvrsna glazbenica, ponajviše umjetnica i kako kritika kaže, talentirana autorica, vraća u Hrvatsku predstaviti svoj prvi album koji producentski potpisuje poznati glazbenik i producent Bob Lord inače i izvršni direktor Parme. Album je snimljen u talijanskom studiju „Classica Viva“ u Milanu, a objavljen pod Parminom glazbenom markom „Big Round Records“.

Promocija albuma zakazana je za 21. prosinca u Hrvatskom društvu skladatelja, gdje talentirana Nina i njena glazba svakako i pripadaju. A glazba joj je promišljeno skladana i majstorski izvedena, te prema riječima kritičara „kao da vas grli i grije poput toplog pokrivača u hladnoj, zimskoj noći i prenosi takav mir da ćete barem na kratko vrijeme zaboraviti na sve svoje brige i uploviti u njezinu glazbenu zemlju čudesa“…  te jasno šalje glavnu poruku koja stoji iza cijelog albuma: pozitivan pogled na budućnost i radost življenja.

Glazbu Nine Ferić možete PRESLUŠATI OVDJE

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije