Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugledni predavač

U Dubrovnik dolazi osnivač filmskog festivala u Varšavi

'gutek_nnn_kul_230311'
''
23.03.2011.
u 13:51

Roman Gutek Poljacima je otkrio svijet nezavisnog filma, a na Libertas film festivalu vodit će radionicu Art kina

Radionicu art kina na nadolazećem Libertas film festivalu vodit će Roman Gutek, osnivač filmskog festivala u Varšavi i jedan od najuglednijih europskih filmskih promotora, koji je svojim sunarodnjacima 1980-ih otvorio vrata svijeta nezavisnog filma.

Na čelu Varšavskog festivala bio je od 1985. do 1992. godine, nakon čega se okrenuo kinodistribuciji nezavisnih filmova, osnovao dva nova festivala nezavisnog filma (Era New Horizons Festival i American Film Festival) te nastavio razvijati svoje art kino Muranow, koje je 2004. godine proglašeno najboljim kinom u sklopu mreže Europa Cinemas.

Kako se u Hrvatskoj i okolnim zemljama tek počinju otvarati moderna kina posvećena autorskom filmu, organizatori su ocijenili da će njegovo golemo iskustvo dobro doći domaćim polaznicima radionice.

Podsjetimo, Libertas se od ove godine mnogo snažnije usmjerio na edukaciju mladih kadrova, pa uz Guteka dovodi iskusnog animatora Kellija Looslija, koji će mlađim polaznicima otkriti kako nastaju filmovi u golemim produkcijama Dreamworksa i Pixara, zatim scenarističku radionicu Palunko (koju je popularizirao Zagreb film festival), a koju u Dubrovniku ove godine vodi Jasmila Žbanić, radionicu filmske fotografije koju vodi iskusni Paolo Parisotto te radionicu filmske kritike u suradnji s organizacijom Nisi Masa.

Festival traje od 11. do 17. ožujka, a program se održava u kinu Sloboda na Stradunu i projekcijskoj dvorani Valamar Lacroma Resorta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije