Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crne zastave na Muzičkoj akademiji i zagrebačkom HNK

U 51. godini života tragično preminuo dirigent Saša Britvić

Saša Britvić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.10.2015.
u 22:22

Hrvatsku glazbenu kulturu Britvić je zadužio i kao osnivač Hrvatskog baroknog ansambla, a uspješno je vodio i Korčulanski barokni festival

U Zagrebu je danas, 10. listopada 2015., tragično preminuo Saša Britvić, istaknuti hrvatski dirigent i organizator glazbenog života.

Rođen je 1965. godine u Zagrebu, gdje je 1987. završio studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u klasi Igora Gjadrova. Četrnaest godina bio je umjetnički voditelj Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Surađivao je i nastupao sa svim najvažnijim hrvatskim te mnogim inozemnim komornim i simfonijskim ansamblima i zborovima. 

Zasebno poglavlje u njegovoj karijeri predstavlja dugogodišnji rad u Operi zagrebačkog HNK, a od 1994. Britvić je radio kao predavač, te od 1996. kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Obje ustanove u znak žalosti izvjesile su na svoja pročelja crnu zastavu. 

Od 2003. do 2006. godine bio je ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb. Vodio je i Međunarodni kulturni centar glazbene mladeži u Grožnjanu. Bio je i stipendist, a od 2000. godine i član Upravnog odbora Fondacije Lovro i Lilly Matačić. Sudjelovao je i u osnivanju Cantus Ansambla te Hrvatskog komornog orkestra.

Iznimno važan doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi i sceni dao je osnovavši 1999. godine, zajedno s Mariom Penzarom, Hrvatski barokni ansambl, čiji je bio i predsjednik. Korčulanski međunarodni festival barokne glazbe, čije je sjajno četvrto izdanje održano prije mjesec dana, bio je posljednji veliki pothvat kojim je Saša Britvić, kao suosnivač i umjetnički ravnatelj, obogatio i zadužio hrvatsku glazbenu kulturu.

Posljednji dirigentski projekt Saše Britvića bila je operno-dramska predstava "Mislibolesnik iliti hipohondrijakuš" anonimnog kajkavskog autora spojena s Charpentierovom baroknom operom "Le malade imaginaire" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Predstava u režiji Ozrena Prohića pod Britvićevim je dirigentskim vodstvom izvedena 26. rujna ove godine i u okviru 45. Varaždinskih baroknih večeri.  

Komentara 59

OM
omer
07:23 11.10.2015.

Tragično preminuo, na koji naćin?

MI
mirrr
23:13 10.10.2015.

pokoj mu dusi sucut obitelji

DU
Deleted user
09:22 11.10.2015.

Ovo je šok...još neki dan sam ga viđao u Varaždinu, u HNK...pokoj mu duši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije