Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

U 51. godini života tragično preminuo dirigent Saša Britvić

Hrvatsku glazbenu kulturu Britvić je zadužio i kao osnivač Hrvatskog baroknog ansambla, a uspješno je vodio i Korčulanski barokni festival
10. listopada 2015. u 22:22 59 komentara 54388 prikaza
Saša Britvić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

U Zagrebu je danas, 10. listopada 2015., tragično preminuo Saša Britvić, istaknuti hrvatski dirigent i organizator glazbenog života.

Rođen je 1965. godine u Zagrebu, gdje je 1987. završio studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u klasi Igora Gjadrova. Četrnaest godina bio je umjetnički voditelj Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Surađivao je i nastupao sa svim najvažnijim hrvatskim te mnogim inozemnim komornim i simfonijskim ansamblima i zborovima. 

Zasebno poglavlje u njegovoj karijeri predstavlja dugogodišnji rad u Operi zagrebačkog HNK, a od 1994. Britvić je radio kao predavač, te od 1996. kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Obje ustanove u znak žalosti izvjesile su na svoja pročelja crnu zastavu. 

'30.01.2009., Zagreb, Hrvatska - Koncertan dvorana Vatroslav Lisinski, jubilarni 10 sezonski koncert Hrvatskog Baroknog Ansambla..Photo: Marko Prpic/PIXSELL' Oratorijski koncert Händelov "Mesija" večeras u zagrebačkoj katedrali korkyra Barok na Korčuli Drugo izdanje potvrdilo veliku vrijednost i kvalitetu Korkyre hrvatski barokni ansambl glazbeno slavlje Orkestar koji Hrvatsku podučava o epohi baroka

Od 2003. do 2006. godine bio je ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb. Vodio je i Međunarodni kulturni centar glazbene mladeži u Grožnjanu. Bio je i stipendist, a od 2000. godine i član Upravnog odbora Fondacije Lovro i Lilly Matačić. Sudjelovao je i u osnivanju Cantus Ansambla te Hrvatskog komornog orkestra.

Iznimno važan doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi i sceni dao je osnovavši 1999. godine, zajedno s Mariom Penzarom, Hrvatski barokni ansambl, čiji je bio i predsjednik. Korčulanski međunarodni festival barokne glazbe, čije je sjajno četvrto izdanje održano prije mjesec dana, bio je posljednji veliki pothvat kojim je Saša Britvić, kao suosnivač i umjetnički ravnatelj, obogatio i zadužio hrvatsku glazbenu kulturu.

Posljednji dirigentski projekt Saše Britvića bila je operno-dramska predstava "Mislibolesnik iliti hipohondrijakuš" anonimnog kajkavskog autora spojena s Charpentierovom baroknom operom "Le malade imaginaire" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Predstava u režiji Ozrena Prohića pod Britvićevim je dirigentskim vodstvom izvedena 26. rujna ove godine i u okviru 45. Varaždinskih baroknih večeri.  

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • omer:

    Tragično preminuo, na koji naćin?

  • mirrr:

    pokoj mu dusi sucut obitelji

  • hegedus:

    Ovo je šok...još neki dan sam ga viđao u Varaždinu, u HNK...pokoj mu duši.