Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanost

Tutankhamon je bio šepav, krivih zuba i 'ženskih' bokova

Tutankamon
26.10.2014.
u 10:54

Tutankhamon je sa samo 18 godina, po svemu sudeći, preminuo od zdravstvenih komplikacija koje je imao jer su mu otac i majka bili biološki brat i sestra

Dječak vladar Tutankhamon danas je (uz kraljicu Kleopatru) najprepoznatljivije lice drevnog Egipta, no do otkrića njegove grobnice 1922. godine povjesničarima je bio gotovo nepoznat. Možda baš zato njegovo je posljednje počivalište u Dolini kraljeva jedino ostalo netaknuto, dok su grobovi velikih i ranije dobro poznatih faraona tijekom stoljeća temeljito opljačkani. Otkriće Tutankhamonova groba, ispunjenog golemim količinama zlata, dragog kamenja i drugih vrijednosti, danas se smatra jednim od najvećih arheoloških otkrića u modernoj povijesti.

A osim povijesnih činjenica, uz Tutankhamona se vežu i dva velika mita: prvi je onaj o prokletstvu koje je navodno ubilo čak 22 osobe koje su sudjelovale u otvaranju njegove grobnice, a drugi je mit o njegovoj nadnaravnoj ljepoti, temeljen na izgledu zlatne maske kojom je u sarkofagu bilo prekriveno njegovo lice. Upravo objavljeni rezultati tzv. virtualne autopsije, temeljene na oko dvije tisuće kompjutorskih skenova njegovih posmrtnih ostataka, te komparativne DNK analize tkiva njegove pokojne rodbine, pokazali su da je Tutankhamon izgledao mnogo drugačije od romansirane slike koja se o njemu stvarala u prošlom stoljeću.

Kao prvo, imao je strašnu deformaciju noge, zbog koje se jedva kretao, što objašnjava pronalazak 130 štapova za hodanje u njegovu grobu, no obara priču o mladom vladaru kao strastvenom ljubitelju utrka kočijama – sa samo jednom zdravom nogom, slažu se stručnjaci, na kočiji ne bi mogao ni stajati. Umjesto pod kopitima rasnih konja, kako se dugo vjerovalo, Tutankhamon je sa samo 18 godina, po svemu sudeći, preminuo od zdravstvenih komplikacija koje je imao jer su mu otac i majka bili biološki brat i sestra. Genetsko križanje kod njega je, kažu znanstvenici, rezultiralo teškim hormonalnim disbalansom, zbog čega je uz deformacije udova i čeljusti imao i iznimno široke, "ženske" bokove. Umjesto prekrasnog mladića ovisnog o adrenalinu, ukratko, bio je poprilično tragična figura. 

>> Riješen misterij Tutankamonove smrti – ubila ga kočija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije