Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tehnički muzej

Tribina o amaterskoj ratnoj tehnici u Rijeci

predavanje
arhiva
21.02.2012.
u 11:39

Početkom 1960. godine grupa mladih ljudi osnovala je Astronautičku sekciju gdje su se pravile makete aviona i sustavno pratila sva raketna lansiranja i ateriranja...

Popularnoznanstvena tribina "Razvoj amaterske raketne tehnike u Rijeci" održat će se u zagrebačkome Tehničkom muzeju u srijedu 22. veljače od 18 sati.
 
U Rijeci se početkom 1960. godine grupa mladih ljudi, sve srednjoškolci, riječki gimnazijalci, elektrotehničari, strojari, nautičari, i drugi, okupila u riječkom Aeroklubu "Krila Kvarnera" i osnovali Astronautičku sekciju, novu i potpuno nepoznatu aktivnost u Aeroklubu u Rijeci (i u Hrvatskoj ) i Narodnoj tehnici. Aeroklub je omogućio korištenje prostorija kluba za sastanke i klupsku mehaničarsku radionicu za izradu raketa, a što je najvažnije, rakete su se mogle sigurno ispitivati i lansirati u blizini klupskog aerodroma na Grobničkom polju.

Sva su raketna lansiranja sustavno proučavana, praćen je njih let, trajanje leta, brzina i visina. Obavljeno je više od 50 lansiranja raznih raketa, veći dio je nakon uspješnog lansiranja i ateriranja ponovno korišten za nova lansiranja. Najveća postignuta visina s riječkim raketama bila je oko 3500 metara. Svi su pokusi, statički i lansiranja, bili tehnički dokumentirani te popraćeni fotografskim i kinozapisom.

U svakom slučaju tih nekoliko godina vrlo uspješnog rada riječkih raketaša vrijedne su spomena, to je doba entuzijazma letom u svemir, to je doba razvoja brojnih novih tehnologija, koje su direktna posljedica razvoja raketne tehnologije i svemirskih istraživanja. To je doba koje je obilježilo i današnje vrijeme, i otvara brojne perspektive u budućnosti, svemirsko doba tek je pred nama.

Predavač je Miljenko Smokvina, autor više izložbi s područja povijesti fotografije, industrijske baštine te kulturne i tehničke baštine, koje su bile postavljene u Rijeci, i u više hrvatskih gradova i inozemstvu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije