Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi koncept MGZ-a

Tri skladatelja umjetnički će voditi Biennale

Matej Grgić/Andrew Watts
05.04.2023.
u 10:34

Novi umjetnički voditelji MBZ-a su glazbenici Ivan Josip Skender, Davor Branimir Vincze i Tomislav Oliver

Skupština predstavnika Hrvatskog društva skladatelja odabralo je novo umjetničko vodstvo Muzičkog biennalea Zagreb, tj. programski koncept koji su zajednički razradili članovi HDS-a i istaknuti hrvatski skladatelji Ivan Josip Skender, Davor Branimir Vincze i Tomislav Oliver. Oni su svoj koncept poslali na javni natječaj koji je rapisan još u rujnu prošle godine, a pod njihovim će se vodstvom kreirati program za dva nadolazeća festivalska izdanja uglednog festivala, 2025. i 2027. godine.

"Svaki je od njih kao skladatelj i/ili kao dirigent već više puta umjetnički surađivao s MBZ-om, a Skender i Oliver su i trenutačno članovi Programskog odbora MBZ-a. Premda sva trojica trenutno djeluju u različitim sredinama (Zagreb – Atlanta – Pariz), ujedinili su svoje raznorodne kreativne misli u jedinstvenu izjavu u povodu preuzimanja vodstva festivala", piše u priopćenju iz HDS-a.

– Iznimno smo zahvalni na povjerenju koje nam je dano. Preuzimamo festival u svojim najplodonosnijim godinama, u kojima smo već stekli mnogobrojna iskustva, a još smo dovoljno mladi da u MBZ možemo unijeti puno kreativne energije. Nastavljamo na sjajnim temeljima festivala sa šezdesetogodišnjom tradicijom, kojemu je glavna premisa uvijek bila propitivanje sadašnjosti i suvremenih kretanja. Želimo nastaviti progresivan festival otvoren svemu što je uključivo, novo, drukčije i jedinstveno. Ovo je doba premrežavanja, coworkinga, hibridnih rješenja i sustava te u tom smjeru vidimo i budućnost MBZ-a. Festival po nama polazi od glazbe, ali dotiče se svih drugih grana umjetnosti, ali i ljudske djelatnosti, kreće u Zagrebu, no okuplja i spaja srodne kulturne inicijative iz drugih dijelova zemlje te našu scenu povezuje s inozemstvom. Bit će to festival pun novih formata koji omogućuju da svježi glazbeni izričaji u svoj svojoj mnogostrukosti žive svoju suvremenost", poručili su novi umjetnički rukovoditelji uglednog festivala čije 32. drugo izdanje tek što nije otpočelo.

A taj je MBZ koncipirala aktualna ravnateljica MBZ-a Margareta Ferek-Petrić, koja ima prebivalište u Beču. Biennale se otvara koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije u četvrtak 13. travnja u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Na programu su djela Clemensa Gadenstattera, Mirele Ivičević, Davorina Kempfa i Tristana Muraila. Dirigira šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a Pascal Rophe, a kao solisti nastupaju flautist Karl-Heinz Schutz, orguljašica Ursa Ljuban, trubač Ivan Đuzel i pijanist François-Frédéric Guy.

Jeda od vrhunaca ovogodišnjeg MBZ-a svakako bi trebala biti praizvedba opere Ive Josipovića i Marine Biti "Lennon" u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 22. travnja, koja će imati samo jednu reprizu u ponedjeljak 24. travnja pa bi ulaznice trebalo nabaviti na vrijeme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije