Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrdoglavi art-rock

Treba biti duhovit da kao grupa Mnogi Drugi svoj drugi album nazovete “Treći”

Croatia Records
25.01.2023.
u 11:33

"Treći" je ujedno i posljednji album grupe koja je objavila da prestaje s radom

Treba biti duhovit da kao grupa Mnogi Drugi svoj drugi album nazovete “Treći”. Pogotovo zato što je nakon objavljenog albuma odlučila prestati s radom pa je “Treći” ujedno i zadnji te postaje epitaf zanimljive grupe koja je uz Šumski bila tvrdoglavi art-rock odgovor na sveopću popističnost koja vlada na domaćoj sceni.

Od početka s pjesmom “Mrak” jasno vam iz sjećanja izranja rani Haustor, ne samo zbog istaknute puhačke sekcije nego ukupno zbog teatralnog izričaja u kojem tekstovi pjesama promatraju svijet oko nas. Poveznica s ranim Haustorom, posebice dok je u grupi bio i Srđan Sacher, doista je jaka u pjesmi “Zrak”. Naslovi pjesama koji redom sadrže samo jednu riječ također podsjećaju na taktiku kojom su se služili Električni orgazam, Haustor i mnogi drugi, pa i Mnogi Drugi. Ukratko, izravnost umotana u kompleksnije poetske slike uvijek je u rock-glazbi imala svoje zagovornike. I instrumentalizacija s blagim dotokom reggae-ljuljanja i funk-ritmike, čvrstom ritmičkom podlogom i slide-gitarama, u pjesmama poput “Galileo” – u kojoj gostuje Valentino Bošković – pomaže kontemplaciji da “i kad padam, vidim, Zemlja je ravna”. Što nimalo nije kritika “ravnozemljaša”, nego pjesnička opservacija koja sarkastično govori da je važan prvi dojam, a ne to kako naknadno racionalno objašnjavamo pojave ili emocionalna stanja. Prolasci kroz takva stanja i privide, pa i civilizacijske pogreške, omiljene su teme u tekstovima pjesama, sa zaključkom “treba biti sretan sam”. Sve je to često i duhovito, kao u “Dinosauru”, koji ne može pronaći utjehu u betonu. Čvrsta ovozemaljska svirka drži sidro i spaja solo gitare, sintesajzere, pozadinske vokale, a ubacili su čak i mandolinu i ukulele.

Ukratko, vrijeme zasigurno nije naklonjeno ovakvim izričajima, ali prozračna svirka i zvuk u ubrzanoj, melodičnoj “Dimtafon” – u kojoj se opet ukazuje ravna ploča – ima očiti hitoidni potencijal, odlične prateće vokale i s porukom “stanje svijeta me smeta”, kao i balada “Morem”, pokazuje smjer kojim se grupa možda mogla dokopati i mnogih drugih slušatelja. Album je snimao, miksao i producirao
Ante Prgin Sturka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije