Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesto čulo

Novi album Lu Jakelić introspektivna je pop glazba kakve nam nasušno nedostaje

Croatia Records
19.01.2023.
u 18:20

Drugi album Lu Jakelić čini deset odličnih autorskih pjesama s otkrivalačkim tekstovima i sjajnom vokalnom izvedbom

Od svih mlađih imena koja su se pojavila u emisiji “A strana” upravo je Lu Jakelić pokazala ne samo da ima “glaščinu” i scenski nastup nego i odličan vlastiti materijal. Već je sjajan debitantski album “Sve o čemu sam šutjela” 2019. godine predstavio talentiranu kantautoricu koja je očito imala i B-stranu za one zahtjevnije. No, zapravo se radi o njezinoj A-strani, što potvrđuje i drugi album “Šesto čulo” (Croatia Records).

Deset autorskih pjesama Lu Jakelić u aranžmanima Rejhana Okanovića primjer su introspektivne pop glazbe kakve nasušno nedostaje domaćoj sceni. Upravo zato što ima mogućnosti probiti se na srednjostrujaškoj sceni, ovaj materijal Lu Jakelić potencijalno joj daje pristup širem krugu publike, samo kad bi ta publika htjela izaći iz 19. stoljeća i napokon ući u treći milenij. Jer, nije bitna samo kvaliteta i prepoznavanje kritike kakvo je do sad imala, važan je i uspjeh. Budući da su tri singla ušla na top 40, a CD nakon izdavanja bio najprodavaniji kod nas, šanse očito ima. Odlične pjesme i znalačka realizacija potpuno su ravnopravne inozemnoj produkciji tog tipa dark-popa, s otkrivalačkim tekstovima, sjajnom vokalnom izvedbom i autentičnim osjećajem da je sve u svirci, aranžmanima i ukupnoj izvedbi – uključujući prateće vokale i odlične gitare – posloženo primjereno takvom materijalu. Nije to šesto čulo, vrlo je to konkretno znanje i inspiracija, pa bi, da ima pravde, Lu Jakelić trebala postati ženski ekvivalent JR Augusta i širu publiku dovesti do kvalitetnijeg materijala.

Prije svega zbog osobnih tema u tekstovima pjesama poput “Kuća”, “U mraku oceana” i drugih ili akustičnih “Dužna sam ti barem ovu pjesmu” – u kojoj usna harmonika čini odličan dodatak – i “Ako već nemam”, kojima Lu Jakelić uspijeva sadržajne tekstove preko mikrofona predstaviti kao primijenjenu poeziju koja bi i bez glazbe funkcionirala na papiru. “Šesto čulo” odličan je primjer kvalitetne moderne domaće pop glazbe, što će se moći provjeriti i na samostalnom koncertu 15. veljače u Petom kupeu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije