Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Traže potporu jer nemaju za režije, ali neće je dobiti ako imaju ijedan neplaćen račun?

Zagrebački Gradski ured za kulturu raspisao je natječaj za potpore samostalnim umjetnicima, a jedan uvjet zbunio ih je i razljutio.
10. veljače 2021. u 10:18 2 komentara 2070 prikaza

Zagrebački Gradski ured za kulturu do 13. siječnja zaprimio je 693 prijave za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima koji su se zbog koronske krize našli u problemima. Natječaj je raspisan u prosincu, a u pitanju je jednokratna potpora od pet tisuća kuna bruto koja će biti isplaćena članovima Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika kojima država plaća obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali i mladim samostalnim umjetnicima do trideset godina.

sretan epilog Hrvatski povijesni muzej napokon dobio dom

Da bi dobili potporu, umjetnici moraju imati prebivalište ili boravište na području Grada Zagreba minimalno godinu dana prije objave poziva, država im mora plaćati doprinose ili moraju biti članovi umjetničke strukovne udruge, ne smiju primati dohodak od nesamostalnog rada, ne smiju biti redovni studenti ili umirovljenici (!?), ni dioničari trgovačkog društva ili vlasnici udjela u temeljnom kapitalu trgovačkog društva ili vlasnici obrta.

Na samom kraju uvjeta nalazi se i rečenica koja je zbunila brojne samostalne umjetnike koji su se namjeravali javiti za gradsku potporu, a to je uvjet da umjetnik ne smije imati dugove prema proračunu grada Zagreba ni prema državnom proračunu. Dakle, tko želi dobiti pet tisuća kuna bruto od Grada Zagreba, ne smije biti dužan Gradskoj plinari ili Elektri niti biti u dugu prema državi zbog uplata za, primjerice, zdravstveno osiguranje. Pomoć Grada Zagreba tako će ići samo onima koji su lani imali novac za plaćanje režija, poreza, prireza...

Zašto su u uvjete natječaja uvrstili i ove uvjete o nedugovanju, pitali smo i Gradski ured za kulturu, a njihov odgovor je pomalo kafkijanski.

“Slijedom Vašeg upita vezanog uz Javni poziv za dodjelu jednokratne potpore Grada Zagreba samostalnim umjetnicima radi ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom, izvješćujemo Vas da je predmetnu Odluku, a kojom su utvrđeni korisnici, uvjeti, iznos te postupak dodjele, donijela Gradska skupština Grada Zagreba na 38. sjednici, 9. prosinca 2020. godine te u njoj izričito stoji da potporu mogu ostvariti samostalni umjetnici koji nemaju dugovanja prema proračunu Grada Zagreba niti državnom proračunu”, stoji u odgovoru pročelnice zagrebačkog Ureda za kulturu Milane Vuković Runjić.

Slikar megalopolisa Sve klizi unatrag prema konzervativizmu i nekako mimo zdravog razuma

Istina, njezin ured nije Skupštini predložio uvođenje potpore, nego je to gesta gradonačelnika Milana Bandića. Ali pročelnica je na Skupštini obrazlagala Bandićev prijedlog te je potpuno jasno da zna (ili bi trebala znati) zašto se potpora dodjeljuje samo onima koji nemaju dugove prema Gradu i državi.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Diesel:

    Sto je to danas umjetnost?

  • goriodgorijeg:

    Država veli plati pa buš dobil, a kad tebi država mora platiti, ako si platil, bum ti dala.