Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Tko je Riječanin koji je otkrio tajnu izrade Stradivarijevih violina?

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka 6. prosinca otvara se izložba „Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona“ posvećena dr. Franji Kresniku u čiju čast u Rijeku stižu i skupocjene Stradivarijeva i Guarnerijeva violina
28. studenoga 2019. u 15:35 1 komentara 1540 prikaza

U sklopu Europske prijestolnice kulture u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka 6. prosinca otvara se izložba „Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona“ posvećena dr. Franji Kresniku, Riječaninu koji je početkom 20. stoljeća izučavao i gradio violine te u europskim krugovima bio poznat kao „čovjek koji čita violine“.

Gabriele D’Annunzio (u sredini) s narednicom groficom Margheritom Incisom Cameranom i njezinim suprugom, zapovjednikom posebne postrojbe La Disperata Enijem Rossijem Passavantijem u riječkoj luci 100 godina okupacije D’Annunzijevu torturu u Rijeci opisala je jedna Hrvatica


Taj je liječnik uspio ono što mnogi prije i poslije njega nisu - razotkrio je tajnu izrade najboljih violina na svijetu koje su na prijelazu sa 17. na 18. stoljeće u talijanskoj Cremoni izrađivali Antonio Stradivari i Giuseppe Guarneri del Gesú.
U čast dr. Kresniku, a zahvaljujući partnerstvu Muzeja violine iz Cremone i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, na izložbi će, uz violine koje je sam napravio, biti izložbeno čak osam kremonskih violina, među njima i po jedna Stradivarijeva te Guarnerijeva violina.


Za trajanja izložbe u Rijeci će biti organizirani i koncerti na violinama koje je izradio dr. Kresnik, te koncert na Stradivarijevoj i Guarnerijevoj violini. Na svečanom koncertu povodom otvorenja nastupit će Marco Bronzi na violinama Stradivari “Lam” i Guarneri del Gesú “Principe Doria” te Davide Burani na harfi.
Kresnik je bio jedan od najvećih autoriteta u poznavanju kremonske graditeljske tradicije u svoje vrijeme, koji je samo po zvuku mogao prepoznati autora i godinu gradnje.

galeb ploveća rezidencija Titov brod Galeb u koncesiju 30 godina za 10,3 milijuna kuna


Izložbom se obilježava 150. godišnjica rođenja dr. Franje Kresnika, a dio je programskog pravca „Doba moći“ Europske prijestolnice kulture 2020. Sam Kresnik je, zahvaljujući svom radu i onim što je ostavio Rijeci u nasljeđe, jedan od arhetipskih protagonista programske cjeline Doba moći koji Rijeku, grad koji je samo u posljednjih 100 godina promijenio čak sedam država, predstavlja kao svojevrsni laboratorij europske povijesti, svijesti i savjesti.

 

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh