Naslovnica Vijesti Hrvatska

Titov brod Galeb u koncesiju 30 godina za 10,3 milijuna kuna

Osim muzejskog prostora, na brodu treba biti kongresni i rekreacijski centar, hostelski i hotelski smještaj, restoran, bar i ljetni bar na palubi
27. prosinca 2014. u 22:01 14 komentara 2442 prikaza
galeb
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Riječka gradska uprava otvorila je natječaj za koncesiju nekadašnjeg Titova broda “Galeb” koji je od 2011. godine zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Budući koncesionar dužan je osigurati muzejski prostor od 507,10 četvornih metara, a sastojat će se od izložbenog prostora na glavnoj palubi, muzejskog prostora u strojarnici broda, muzejskog ureda i arhive.

Natječaj do 24. ožujka

Riječ je o brodskim prostorijama u kojima je boravio Tito i dio posade. Usto, predviđen je kongresni i rekreacijski centar, hostelski i hotelski smještaj, restoran, kongresni centar, bar i ljetni bar na palubi broda. Uz 500 kvadrata koje moraju ostati muzejskim prostorom, u koncesiju se daje 3500 od 4500 četvornih metara broda, od toga 3000 može služiti u komercijalne svrhe. Procijenjena vrijednost koncesije broda na 30 godina je 10,3 milijuna kuna, a natječaj je otvoren do 24. ožujka 2015. godine. Sve radove na uređenju broda “Galeb“ koncesionar će izvesti o svom trošku bez mogućnosti povrata uloženog novca. Radove je potrebno izvesti sukladno uvjetima i uz suglasnost Konzervatorskog odjela u Rijeci, odnosno nadležnog tijela Ministarstva kulture.

Izlicitiran za 150.000 USD

Grad Rijeka projekt uređenja prethodno mora odobriti. U prve dvije godine koncesionara se oslobađa plaćanja varijabilnog dijela naknade za koncesiju, koja iznosi tri posto od ukupnog prihoda od komercijalnih aktivnosti na brodu. Ovu ploveću Titovu rezidenciju Grad Rijeka kupio je 2009. godine. Brod, koji je sada u Porto Barošu, bit će trajno vezan na riječkom lukobranu. Nekadašnji školski brod Jugoslavenske ratne mornarice početkom Domovinskog rata iz Pule je dotegljen u Boku kotorsku, gdje je ostao vezan do trenutka kada ga je kupio grčki brodovlasnik John Paul Papanikolaij.

Međutim, zbog manjka novca i spleta raznih okolnosti brod je još dugo ostao u brodogradilištu Viktor Lenac. U svibnju 2009. godine Rijeka postaje novim vlasnikom “Galeba”, nakon što je na javnoj dražbi na riječkom Trgovačkom sudu Grad iskoristio pravo prvootkupa i izlicitirao brod za 150 tisuća dolara.

>> Rijeka daje Titov brod 'Galeb' u koncesiju za 10 milijuna eura

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nula
  nula:

  Potopite ga tamo gdje je duboko , kod Palagruze .

 • mikrogrizzly:

  S naglaskom "traži se"... Teško bi bilo ostvarivo i da se radi o jahti ex Onassisa, punoj luksuza. Ovo je podrtina u koju bi trebalo ulupati par milijuna eura i to da se dobije relativno prosječno plovilo. Nevjerojatni snovi gubernatora ... prikaži još! Rijeke, jedne od četiri preostale prijestolnice komunizma, globalno gledano (ostale 3 su Pjongjang, Havana i Peking). Teško razumljivo, ali u Rijeci ima i renomirano brodogradilište i renomirani stručnjaci za remonte - da ih nije saslušao prije te kupovine. Uludo bačen novac! Brod ima povijesnu vrijednost jedino kao ronilačka destinacija...

 • Avatar ANALFABETAFOB
  ANALFABETAFOB:

  brod je u istom stanju kao i njegov putnik...za zakopat