Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Talijanski bariton Oliviero Giorgiutti debitira u Macbethu

Macbeth
HNK Split
22.02.2011.
u 09:55

Ulogu Lady Macbeth tumačit će, kao i na premijeri, grčka sopranistica Sofia Mitropoulos

Talijanski bariton Oliviero Giorgiutti debitirat će na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split nastupima u naslovnoj ulozi u Verdijevoj operi Macbeth 22, 24. i 26. veljače. Izvedbama će ravnati maestro Ivo Lipanović, a ulogu Lady Macbeth tumačit će, kao i na premijeri, grčka sopranistica Sofia Mitropoulos.

Macbeth je premijerno izveden u HNK Split 15. studenog prošle godine u režiji Petra Selema. Bilo je to prvo postavljanje ovog zahtjevnog naslova u povijesti splitske Opere. Macbetha, koji je nastao 1847., mnogi smatraju najhrabrijom, najkonzistentnijom i najidealističkijom operom tog razdoblja Verdijeva stvaralaštva. Sam veliki skladatelj istoimenu je Shakespeareovu tragediju, priču o zločinu u koji vodi zaslijepljenost vlašću, smatrao jednim od najvećih ljudskih kreacija. Premijeru je kritika ocijenila najvišim ocjenama, a publika je u svim dosadašnjim izvedbe ispunila gledalište.

Oliviero Giorgiutti svoju je glazbenu karijeru započeo kao oboist, diplomiravši najprije na konzervatoriju Antonio Vivaldi u Alessandriji, da bi zatim završio i studij opernog pjevanja na konzervatoriju Giuseppe Verdi u Torinu. Zatim se usavršavao na majstorskim tečajevima kod Renata Brusona, Raine Kabaiwanske, Rockwell Blake i Rugera Raimondija. Za svoj rad sa zborom Teatro Regio u Torinu 1997.-1999. osvojio je priznanja fondacije Teatro Carlo Felice u Genovi, a 2000. i Opera National de Paris. Zapažene su njegove brojne kreacije u Teatro Ponchielli u Cremoni, Palafenice u Veneciji, Teatro Donizetti u Bergamu, Teatro Sociale u Comu, Teatro Sociale u Rovigu, Teatro Stabile u Bolzanu i u Teatro Sociale u Trentu. Tu su zatim uloge u Teatro di Pavia Fraschini, Teatro Sociale di Como, Teatro Grande u Bresciji, Teatro Ponchielli Cremona, Teatro Cagnoni Vigevano, Teatro Sociale di Mantova… Na repertoaru također ima brojna sakralna i komorna djela za koncertno izvođenje.

Ostali protagonisti bit će Ivica Čikeš i Luciano Batinić, koji će se izmjenjivati u ulozi Banca, Macduff će biti Domagoj Dorotić te Vinko Maroević, Špiro Boban, Antonija Teskera, Mate Akrap, Tonči Banov, Jadran Barišković, Stipe Bakić i Zlatko Aurelio Kokeza.

Izvedbe Macbetha na programu su HNK Split u utorak, četvrtak i subotu, 22, 24. i 26. veljače s početkom u 19.30.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije