Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50. izdanje

Svim teškoćama usprkos, Varaždinske barokne večeri slave svoj zlatni jubilej

Varaždinske barokne večeri 2019. godine
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
18.09.2020.
u 11:01

Jubilarno, 50. izdanje Varaždinskih baroknih večeri počinje 18. rujna.

Trebala je ovo biti godina velike proslave velikog jubileja u suradnji s čitavom Europom, odnosno, s Europskom komisijom u ulozi zemlje partnera. Umjesto toga, pedesetom izdanju Varaždinskih baroknih večeri prijetila je opasnost da uopće ne budu održane, kao što se ovog ljeta u Varaždinu nije održao ni popularni Špancirfest. 

- Situacija je takva da smo svi sretni što će festival uopće biti održan, a ova godina nam je i prije izbijanja epidemije koronavirusa počelo tužno, smrću našeg dragog maestra Vladimira Kranjčevića, jednog od osnivača i dugogodišnjeg ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri – rekao nam je sadašnji ravnatelj festivala Davor Bobić uoči jučerašnje sjednice Festivalskog vijeća i konferencije za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program.

- U skladu sa smjernicama Ministarstva kulture koje su vrijedile za sve festivale u Hrvatskoj i mi smo napravili program isključivo s hrvatskim umjetnicima, a najveći problem s kojim smo se suočili su epidemiološke mjere zbog kojih je drastično smanjen dopušten broj posjetitelja na koncertima u crkvama i drugim zatvorenim objektima – kaže Bobić, kulturnoj javnosti poznat i kao jedan od najistaknutijih hrvatskih skladatelja.  

U programu otvorenja u petak, 18. rujna, ipak će moći uživati veći broj Varaždinaca i onih koji se zateknu u najljepšem hrvatskom baroknom gradu. 

- Upravo završavamo vrlo lijepu i svom potrebnom tehnikom opremljenu pozornicu na prostoru između bedema i Staroga grada. Tamo će biti održana prva dva koncerta u petak i subotu i sada nam, nakon svih ostalih stresova, ostaje samo čekati lijepo vrijeme – najavljuje Bobić, dodajući kako nakon prvog koncerta, na kojem nastupa Varaždinski barokni orkestar pod umjetničkim vodstvom sjajne violinistice Latice Honda Rosenberg, neće izostati ni tradicionalni veliki vatromet nad ionako posebno osvijetljenim Starim gradom. Na samom početku svečanosti bit će, kao i uvijek, izvedena i himna Republike Hrvatske koju će otpjevati Lana Kos, sopranistica velike međunarodne karijere rodom Varaždinka, na koju su njeni sugrađani osobito ponosni. 

Pred samom pozornicom bit će postavljeno pet stotina stolica za goste s pozivnicama, ali koncert, a kao i vatromet, čut će i vidjeti i šetači s gradskih bedema. Uostalom, čitav program će izravno prenositi i Hrvatska radiotelevizija. Sljedeće večeri, u subotu, na pozornici podno Staroga grada bit će održan koncert "Četiri akademije" na kojem uz pratnju Baroknog ansambla Muzičke akademije Zagreb nastupaju najbolji mladi solisti najviših glazbeno-obrazovnih institucija Zagreba, Splita, Pule i Osijeka.

Davoru Bobiću i čitavoj festivalskoj ekipi na organizaciji ovogodišnjeg festivala u otežanim okolnostima čestitala je javno, govoreći na konferenciji za novinare, posebna savjetnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo. Čestitke su zaslužene i zbog toga što se, svim teškoćama usprkos, nije odustalo ni od organizacije dijela festivalskih koncerata izvan Varaždina.

Tako će, osim 11 koncerata u Varaždinu, biti održani i koncerti u Prelogu, Ludbregu, Belcu i Varaždinskim toplicama, a osobito zanimljiv i emotivan bit će svakako koncert u Križevcima već ove subote, 19. rujna. Tamo će, u župnoj crkvi sv. Ane, nastupiti čembalist Pavao Mašić koji će izvedbu Bachovih Goldberg varijacija posvetiti uspomeni na maestra Vladimira Kranjčevića. "Kranjčevićev trokut" Križevci-Varaždin-Zagreb bit će na lijepo način zatvoren i završnim koncertom 27. rujna u varaždinskoj katedrali nastupom zbora Cantores Sancti Marci i Hrvatskog baroknog ansambla. 

Osim nastupa ponajboljih hrvatskih solista i ansambla, 50. Varaždinske barokne večeri imat će i popratna događanja poput izložbe cvijeća na gradskim ulicama i velike foto-izložbe o festivalskih pola stoljeća na zidovima varaždinskog HNK. Pripremljena su i posebna "izdanja" baroknih vina i piva, a uz dodjelu plaketa zaslužnima 28. rujna će biti promovirana i velika monografija urednika Ernesta Fišera. 

U godini bez inozemnih umjetnika i posjetitelja, svijet će u Varaždinu, barem na otvorenju festivala, kao i obično predstavljati brojni diplomati, među kojima je već godina dobivanje partnerstva s uglednim festivalom stvar i diplomatskog prestiža. 

I premda je nekoliko puta u našem razgovoru ponovio i naglasio riječ "stres", u glasu i stavu ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri Davora Bobića nema ni trunke malodušnosti. Naprotiv. Usporedno s otvaranjem 50. izdanja festivala, traju dogovori i pregovori s potencijalnim zemljama-partnerima 51. Varaždinskih baroknih večeri. 

- Ako pandemija do tada ne nestane i putovanja i dalje budu otežana, zemlja-partner će nam vjerojatno biti nama najbliža susjedna Slovenija. A ako se svijet vrati u normalu, nadamo se partnerstvu s dalekom Irskom – otkrio nam je Bobić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije