Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAVC ostaje bez ravnatelja

Filmaši: Treba nam netko tko zaista razumije sustav

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
14.02.2019.
u 13:28

Među zamjerkama Rafaeliću u filmskim se krugovima najčešće ističe nedovoljna sklonost koordiniranju i komuniciranju sa strukom, slabo poznavanje sustava te gubitak kvalitetnih kadrova i angažiranje osoba upitnih kompetencija. Brojni filmaši smatraju da je vrijeme da na čelo HAVC-a dođe proaktivnija osoba s jasnijom vizijom.

Usred svojeg četverogodišnjeg mandata Danijel Rafaelić odlazi s čela HAVC-a, krovne hrvatske filmske institucije u kojoj je 2017. godine zamijenio Hrvoja Hribara. Njegova ostavka djeluje naprasno i vrlo nezahvalno tempirano, usred filmskog festivala u Berlinu koji je važna platforma za promociju hrvatske filmske produkcije. Međutim, ona nije neočekivana, pogotovo u kontekstu dugog nezadovoljstva filmske zajednice ravnateljem HAVC-a. To nezadovoljstvo kulminiralo je krajem prosinca, kada je Audiovizualno vijeće odbilo njegov preliminarni izvještaj za 2018. godinu, nakon čega su pisali Ministarstvu kulture upozoravajući na probleme u funkcioniranju HAVC-a.

Nema veze s ideologijom

– Istina je da smo Ministarstvu poslali takvo pismo jer nam Rafaelić do kraja godine nije uspio dostaviti koherentan izvještaj za 2018. iako je praksa da se u to doba Vijeću predstavljaju premilinarni izvještaji sa stanjem do 15. studenoga, kako bismo mogli krenuti u planiranje za iduću godinu. To je bio samo zadnji u nizu pokazatelja njegova nesnalaženja, što je rezultiralo nizom operativnih prepreka na koje smo mi kao članovi Vijeća imali dužnost ukazati. Moram naglasiti da se tu radilo se o vrlo opipljivim, formalnim, a ne ideološkim preprekama – potvrdio nam je Silvestar Kolbas koji u tom ključnom tijelu HAVC-a koje okuplja predstavnike svih grana hrvatske audiovizualne zajednice predstavlja Hrvatsku udrugu filmskih snimatelja. Među brojnim zamjerkama Rafaeliću u filmskim se krugovima najčešće ističe nedovoljna sklonost koordiniranju i komuniciranju sa strukom, slabo poznavanje sustava te gubitak kvalitetnih kadrova i posljedično angažiranje osoba upitnih kompetencija. To su iz prve ruke osjetili i novinari jer je nekoć iznimno agilna press-služba HAVC-a izgubila relevantnost, a informacije koje su u zadnje dvije godine objavljivali uvelike su kasnile za ozbiljnijim medijima. Sam ravnatelj bio je nesklon odgovarati na novinarske pozive, pa ni za ovaj tekst nismo dobili njegovu izjavu. Intervju u povodu svojeg odlaska iz HAVC-a dao je samo tjedniku Nacional, u kojem je prozvao filmaše da se “kolju na najružnije načine” te potvrdio svoj stav da trenutačno nije realno financirati onoliko filmova koliko se proizvodilo u Hribarovu mandatu.

– Nisam iznenađen ostavkom, ali jesam obrazloženjima koja čitam u medijima. Vjerujem da javnost zaslužuje objavu teksta ravnateljeve pisane ostavke. Tad će to biti lakše komentirati, osobito članovima Audiovizualnog vijeća na koje se, kako mi se čini, iznenađujuće svaljuje odgovornost za današnje stanje industrije – rekao nam je bivši ravnatelj Hribar istaknuvši kako hrvatskim producentima valja dati mogućnost da unutar fiskalnog sustava dobiju minimalni prostor koji im je potreban da poslovno funkcioniraju te da je vrijeme da se počnu provoditi Zakon o audiovizualnim djelatnostima i Nacionalni program koji je izglasan prije dvije godine.

Prestali objavljivati brojke

Nepotrebnom dojmu netransparentnosti doprinijela je i činjenica da od Rafaelićeva dolaska na čelo krovne filmske ustanove nije objavljena nijedna publikacija “Brojke i slova” koja je javnosti davala uvid u financiranje projekata i ukupno poslovanje HAVC-a. Iz nje bi bilo razvidno kako se mijenjao budžet za filmske produkcije, ali i koliko je smanjena i gledanost hrvatskih filmova u kinima: u 2018. godini ona je pala na dramatičnih 1,2 posto ukupno prodanih kinoulaznica.

Brojni filmaši s kojima smo jučer neslužbeno razgovarali zato smatraju da je vrijeme da na čelo HAVC-a dođe proaktivnija osoba s jasnijom vizijom, koja će bolje razumjeti sve aspekte posla, biti sklonija napornom timskom radu te će se izboriti za hrvatski film i popraviti njegov poljuljani položaj u međunarodnoj koprodukcijskoj i distribucijskoj mreži.

Rafaelić je na čelo HAVC-a došao uz otvorenu podršku Ministarstva kulture, ali čini se da je i ta podrška u međuvremenu jenjala.

- Rafaelić je odradio kvalitetan posao u nezahvalnim uvjetima. Donijeli smo novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima, a HAVC je financijski stabiliziran. Želim mu puno uspjeha u njegovim sljedećim planovima - izjavila je jučer ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije