Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Sven Klobučar nijemim performansom otvorio svoju izložbu u MSU

Izvedbom performansa "Uvijek i samo" hrvatski umjetnik Sven Klobučar u izravnom je prijenosu na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti otvorio svoju izložbu "3 ujutro".
08. svibnja 2020. u 09:44 1 komentara 152 prikaza
Sven Klobučar, Iz serije Dr. Schubert, vlasnik ludnice, II

Riječ je o prvoj u nizu izložbi novog ciklusa Muzeja suvremene umjetnosti "U dijalogu - Zbirka Benko Horvat", koja koncepcijski povezuje suvremene autore s kolekcijom starih, raznovrsnih radova iz Zbirke.

Vedrana Klepica Ideja koju smo popušili da, ako dovoljno radiš, možeš uspjeti - jedna je velika laž

Petnaestominutni performans sjedenja u tišini Klobučar je izveo sučelice odabranim djelima iz Zbirke Benka Horvata i okrenut leđima vlastitim radovima u prostoru MSU galerije, ostvarivši "nijemi dijalog" između svojih crteža i radova starih majstora te zbirke.

"Bez izražene dinamike i geste, koja je tek nagovještena u lagano uzdignutoj ljevici, poput lika na izloženom bakropisu Čovjek iz naroda Carla Antoninija, dio bakropisne serije iz 1656./1657. godine, da bi navijestio svoju prisutnost, kao duh neprimjetno primjetan", kažu iz MSU-a.

Kako objašnjavaju, izvedbom performansa kao simboličkog čina, umjetnik poništava koncept uobičajenog otvorenja izložbe na kojem se okuplja publika i vlada žamor, te "sjedeći u tišini ukazuje na misaonu odsutnost u rascjepu između života i smrti, iskazujući uznemirenost vlastitim strahom, pa time sebe stavlja u poziciju medijatora između smrti i straha."

"Budući da su smrt, agonija, duhovi pokojnika trajna inspiracija Svena Klobučara, tako je i njegov izbor radova "za dijalog" iz Zbirke Benka Horvata komplementaran: odabrao je ponajprije ljudske likove i minuciozne crteže", dodaju. glumica oplela po mjerama "Može se u crkvu pa i igrati nogomet bez distance, ali kazališta se ne otvaraju?"

Sven Klobučar (Zagreb, 1981.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Najviše radi u mediju crteža, na temu smrti koju interpretira služeći se i referencama na popularnu kulturu – stripove, SF i filmove strave.

Zbirka Benko Horvat, s kojom je ušao u dijalog, donirana je gradu Zagrebu 1946., a pridružena Muzeju suvremene umjetnosti 1955. godine.

Ta je privatna zbirka jedna od rijetkih integralno sačuvanih i formiranih između dva svjetska rata. Sadrži više od 700 predmeta koje je prikupio Benko Horvat, pravnik i financijski službenik po zvanju, a numizmatičar, arheolog, povjesničar umjetnosti i strastveni sakupljač po životnom odabiru.

banksy Najpoznatiji ulični umjetnik odao počast zdravstvenim radnicima

Izložba, kojoj je autorica koncepta i kustosica Martina Munivrana, može se pogledati u MSU galeriji do 28. svibnja.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • Avatar SandraEE79
    SandraEE79:

    w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b