Naslovnica Kultura Film

Sve je bio dobar san redatelja Branka Ištvančića u Kinu Europa

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san” proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj
15. veljače 2016. u 15:37 8 komentara 1936 prikaza
sve je bio samo dobar san
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/4

Dugoiščekivana premijera dokumentarnog filma "Sve je bio dobar san" (Le Frenchie de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića održat će se u kinu Europa, Varšavska 3, u ovu srijedu 17. veljače 2016. s početkom u 19 sati.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san” proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. 

Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer - Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je s Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik, i Udruge Artizana iz Zagreba.

Premijeri 90-minutnog filma “Sve je bio dobar san” prisustvovat će i ekipa samog dokumentarca, kao i njegova glavna protagonistica, Lyliane Fournier.

Ekipa filma

redatelj Branko Ištvančić

scenaristi Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko

snimatelji Robert Krivec, Tomo Sabljić, Darko Krakar, Tomislav Kučić, Joakim Erdelji

montažeri Silvije Magdić i Branko Ištvančić

skladatelj originalne glazbe Dalibor Grubačević

producenti Zvonko Milas, Antun Ivanković i Irena Škorić

 

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Catalonia:

    Veleki Francuz. Legenda. Neka mu je laka zemlja i dao Bog da mu mama nadje kosti pa da ih dostojno pokopa kao sto i zasluzuje.

  • dbilic78:

    Jedva cekam pogledati

  • braveheart11:

    hvala ti Jean ..... hvala ti za slobodu ma kako ona teska bila....tvoja zrtva i zrtva svih branitelja je najveca pobjeda i nikad nece biti zaboravljena