Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba u Koprivnici

Što povezuje Mangelosa i Hlebine?

Mangelosov rad
Arhiv VL
06.07.2014.
u 14:14

Izložba u Galeriji Koprivnica

        Jedan od najintrigantnijih neoavangardnih hrvatskih umjetnika svakako je Dimitrije Bašićević Mangelos (1921.–1987.) pa je svaka prilika da vidimo njegov rad prvorazredan likovni događaj.Tako je i s ponudom Galerije Koprivnica u kojoj je sve do 27. srpnja otvorena izložba intrigantno nazvana “Mangelos u Hlebinama”.Dimitrije Bašićević Mangelos, doduše, s Hlebinama, podravskim srcem slikarske naive, ne dijeli ni jedan umjetnički atom, ali je svojedobno kao povjesničar umjetnosti, kritičar i kustos bio i voditeljem Galerije primitivne umjetnosti i Centra za film, fotografiju i televiziju u Galerijama grada Zagreba.

Recentnu izložbu u Koprivnici koncipirao je povjesničar umjetnosti i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar koji, dakako, podsjeća na Mangelosov pedagoški utjecaj na umjetnike naive. Mangelosov je autorski rad kabinet likovnih objekata blisko povezanih i s pjesništvom, osobito vizualnim pjesništvom. Otići u Koprivnicu znači vidjeti fantastične Mangelosove table i bilježnice obojenih stranica, po kojima je bio poznat i u svijetu, kao i po svojim globusima u čije je geografske paralele upisivao mudre misli i pjesničke fragmente. Dimitrije Bašićević rođen je u Šidu, a umro je u Zagrebu.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije