Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijatelji dubrovačkih starina tvrde

Spremni smo na dogovor s gradom

Dubrovačke zidine
Foto: Grgo Jelavić
24.07.2014.
u 10:00

Dok su lani grad Dubrovnik i DPDS podijelili 50 milijuna kuna, ove bi godine mogli na jednake iznose podijeliti 60 milijuna kuna budući da je u prvih šest mjeseci dubrovačke zidine posjetilo je 8 posto više ljudi nego lani

        Spremni smo za ozbiljan dogovor s vlasnikom zidina, pomirljivo poručuju iz Društva prijatelja dubrovačke starine. Ustavni sud omogućio je Društvu da unatoč izmjeni zakona do isteka ugovora (do kraja 2019.) gospodari zidinama na kojima se godišnje obrne sedamdesetak milijuna kuna.

U Ministarstvu kulture optužuju ih da su nekompetentni, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić prijeti sudskim sporom (tužit će i sam sebe jer je osobno potpisao ugovor s Društvom 2009.), a u Društvu nastavljaju sa svojim aktivnostima.

– Obnavljamo Veliki kaštio u Stonu što je pothvat vrijedan 17 milijuna kuna. U planu je i obnova tvrđave Koruna i proširenje Sokol grada. Načelno smo spremni u obnovu crkve sv. Vlaha uložiti 7 milijuna kuna. Obnavljamo i bastion sv. Margarite na dubrovačkim zidinama za tri milijuna kuna. Bastion nije u ugovoru s Dubrovnikom pa ćemo njegove ključeve dati gradu – kaže tajnik DPDS-a Niko Kapetanić tvrdeći da su pokazali da znaju i mogu obnavljati spomenike.

– Čuvari smo namjenskog trošenja novca. Što je na spomeniku ubrano, mora biti i uloženo u obnovu spomenika – tvrdi Kapetanić koji kaže da su spremni i na veće odricanje od prihoda premda od svoje polovice (a polovica ide gradu Dubrovniku) plaćaju sve troškove svojih objekata i plaće četrdesetak zaposlenih.

– Ove godine u prvih šest mjeseci imamo 8 posto više posjetitelja. Samo u lipnju zidine je posjetilo 127.000 ljudi. Lanjska nam je godina bila rekordna sa 865.000 prodanih ulaznica. Ako smo lani s gradom podijelili pedeset milijuna kuna, ove bismo godine mogli podijeliti šezdeset – kaže Niko Kapetanić kojeg veseli da više posjetitelja imaju i stonske zidine i Sokol grad.

>> Ustavni sud oborio sporni Lex Vlahušić

>> Zakon oduzima zidine Društvu prijatelja dubrovačke baštine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije