Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisačka senzacija

Spot koji je potresao Hrvatsku

16.12.2015.Sisak-Nakon objave spota s pjesmom
Nikola Cutuk/PIXSELL
18.12.2015.
u 12:31

"Što će biti s nama sutra?" arija je iz "Jalte, Jalte" kojom su mladi članovi dječjeg zbora Crescendo digli svoj glas protiv socijalne drame u kojoj žive

Ispred sisačke Rafinerije roditelji ispraćaju svoju djecu. Tužna, zabrinuta lica. Tako počinje potresni spot "Što će biti sutra" sisačkog dječjeg zbora Crescendo koji je režirao Leon Lučev. Pjesmu je izabrala voditeljica Julijana Akrap, a nakon prvih proba, vidjelo se kako slavna numera iz mjuzikla "Jalta, Jalta" zvuči jako moćno kada je pjevaju osnovnoškolci.

Glumi i Rafinerija

– Pjesmu smo radili iz umjetničke perspektive, svjesni koliko je ona i nakon gotovo pola stoljeća aktualna, kako u našoj sredini tako i na globalnoj razini. Svi se danas, opterećeni vlastitim problemima, i pojedinci i društvo, mogu pitati što nam donosi sutra. Poruka spota i pjesme jest da moramo biti budni, osvijestiti trenutak odgovornosti u kojem smo danas radi boljeg, ljepšeg i sigurnijeg sutra naše djece – kazuje nam Julijana Akrap u pauzi jednog od brojnih nastupa koji Crescendo ima ovih dana. Spot je izazvao veliku pozornost, pogotovo zato što je premijera došla vrijeme teške gospodarske situacije u samome Sisku te još jednog prekida proizvodnje u Željezari, najave otkaza u Rafineriji te stečaja nekih većih tvrtki u ovome gradu. Upravo se Rafinerija pojavljuje u samome spotu, a i roditelji neke djece iz zbora uistinu rade u tom pogonu i pitaju se što će biti s njima sutra. Neki su se i pitali treba li djecu opterećivati problemima odraslih, kako na lokalnoj tako i na široj razini.

– Naravno da djecu ne želimo opterećivati problemima. Ali djeca nas gledaju. Osjećaju. Možda ne govore puno, ali i oni su svjedoci svijeta u kojem živimo i ne možemo ih izolirati. Svakako da im ne možemo priuštiti sve što požele. Možda neki ni osnovno, na žalost, nemaju. Sigurno je da su na televiziji vidjeli izbjeglice, njihove vršnjake koji bježe od rata. Sigurno da svjedoče pričama odraslih o društvenim, političkim događanjima. Oni su tu, pokraj nas, naše sutra. Njima ostavljamo svijet – govori Julijana, koja ističe drugi dio spota – sunce koje se pojavljuje i ispraća djecu te vraća osmijeh na njihova lica.

– Upravo to sunce koje se pojavljuje, zbog kojeg se mijenjaju boje i raspoloženje dječjih lica, nosi nadu u bolje sutra. To su sunce naša djeca, koja nam daju snagu i razlog da budemo bolji, svjesniji, odgovorniji. Oni su razlog što se svakog jutra probudimo i idemo dalje bez obzira na sve što nam se u životu događa. Ima li boljeg razloga? – ističe Akrap koja se za snimanje spota okupila impresivnu ekipu. Redatelj je Leon Lučev, koji je uz Vanju Miljak i scenarist spota, za kameru je bio zadužen poznati snimatelj Radislav Jovanov Gonzo, dok je montažerka Anita Jovanov. Glazbeni aranžman pjesme potpisuje Toni Eterović, u čijem je studiju pjesma snimljena, dok je Alfi Kabiljo i osobno dao mladim Siščanima dozvolu da obrade njegovu skladbu. Svi su oni pristali sudjelovati bez ikakvog većeg nagovaranja čim su čuli o kakvoj je pjesmi i izvedbi riječ.

Veliki umjetnici oko pjesme

Autori spota, Leon i Vanja, prije snimanja organizirali su glumačku radionicu za članove zbora kao priprema za snimanje. Radionica je trajala dva dana, po nekoliko sati, a spot je snimljen u jednom danu uz sudjelovanje djece i njihovih roditelja. Uspjeh spota sve je iznenadio.

– Znala sam da ono što rade Leon i Gonzo ne može proći nezapaženo, ali ovakav interes medija i javnosti uistinu me iznenadio. Ali drago mi je da su se imena velikih umjetnika okupila oko te pjesme jer ta pjesma to zaslužuje. Naročito sam zahvalna Alfiju Kabilju što je dopustio da je pjevamo – kazuje Julijana.

Dječji zbor grada Siska Crescendo djeluje već šest godina, tijekom kojih su imali brojne nastupe. Tridesetak osnovnoškolaca do sada je tako u pjesmama surađivalo s Mucom Softićem, Davorom Roccom, Ricardom Luque, Brunom Krajcarom, Tonijem Eterovićem, Petrom Ćulibrkom i brojnim drugima. Repertoar su dječje pjesme, himne, pjesme iz mjuzikla, etnoglazba, kao i pop i rock-žanr, prilagođen i odabran uzrastu djece zbora. Voditeljica Julijana Akrap snivačica je zbora, a već 15 godina radi kao profesorica klavira u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku. U danima pred nama Crescendo ima nekoliko božićnih koncerata, a od Nove godine planiraju pripremu godišnjeg koncerta i tonska snimanja. 

>> Dojmljiv koncert Božiću ususret KUD-a Ban Josip Jelačić

Komentara 1

DU
Deleted user
06:22 21.12.2015.

Eto, nije prevara Sanadera ona sića koju je ukrao, nego ovo recimo sada u Sisku! To je napravio, prepustivši vlast Mađarima nad INO-!m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije