Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogled kroz naočale vraća vas u 19. st.

Projekt startupa VR pole može se iskoristiti i za budućnost pa pored bagera, primjerice, “oživjeti” stambeni kompleks koji se tek počinje graditi
01. travnja 2018. u 07:45 1 komentara 1089 prikaza
Foto: Dragan Vejnović
Pogledajte galeriju 1/2

Pogledaš kroz naočale na stupu i na dlanu ti je 19. stoljeće, pomakneš pogled deset centimetara ustranu i eto te natrag u stvarnosti, mogao bi glasiti opis ideje startupa VR Pole.

Sony je na berlinskom festivalu predstavio svoje nove uzdanice XZ1 i XZ1 Compact s 3D značajkama kamere Sve moćniji i zabavniji Stižu mobiteli s kamerama koje skeniraju u tri dimenzije

Putem posebnih stupova na konkretnoj lokaciji, naime, pokazuje kako je ona izgledala u nekom trenutku u prošlosti.

“Krive” su podmornice

– Prije godinu i pol Dragan Vejnović, moj današnji partner u tvrtki, šetao se na mjestu oko Šibenika na kojem je u Drugom svjetskom ratu bilo spremište podmornica i shvatio da si ne može dočarati kako je to izgledalo. Gdje i kako su podmornice porinute, koliko su bile velike? I palo nam je na pamet: zašto to sve ne bismo pokazali? – otkriva vlasnik Milan Gudeljević ideju startupa koja vraća u prošlost uz pomoć 3D animacija prostora, a oduševila je i Zagrepčane i turiste kada su stupovi nedavno bili postavljeni ispred katedrale.

– Mogli su pomoću naočala vidjeti kako je katedrala izgledala 1874., šest godina prije potresa. Većina nije znala da je zgrada bila manja i imala samo jedan toranj – opisuje Gudeljević. Dva bi stupa, dodaje, željeli postaviti i u Dubrovniku. Jedan bi prikazivao pomorsku bitku, a drugi razdoblje Domovinskog rata.

Akrobacije klaunova

No, ne zanima VR Pole samo prošlost, nego i sadašnjost i budućnost. Tako pet njihovih stupova trenutačno oživljava prostore zagrebačkog Muzeja iluzija.

– To je posebno zanimljivo najmlađima. Stupovi se mogu okretati pa klaunovi koji izvode akrobacije ili zidovi puni iluzionističkih projekcija upotpunjuju doživljaj posjeta muzeju – ističe Gudeljević. U planu im je ponuditi stupove i građevinarima, dodaje, jer drže da bi u tom sektoru bilo vrlo korisno na lokaciji budućeg stambenog kompleksa, primjerice, uz bagere i iskopanu zemlju pomoću naočala vidjeti i kako će objekt izgledati kada bude dovršen. 

3D kornjača TEHNIKA ANAMORFOZE VIDEO Ova divovska 3D kornjača na Gradecu atrakcija je za prolaznike Filip Mrvelj 3D SLIKARSTVO: FILIP MRVELJ Hrvat za kojeg se čuje i izvan granica. U Njemačkoj se ovime bavi desetak ljudi... Paint NAKON 32 GODINE Volite crtati u Paintu? Microsoft ima loše vijesti...
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • Avatar suludisumar
    suludisumar:

    Hm, ne razumijem zasto to raditi imaginacijom i bacati novce. Nasa polubraca politicari, vratili su nas u 19 stoljece besplatno, a rade i na povratku u 18 stoljece.