Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera operne koprodukcije

Spektakularni "Don Carlo" nakon uspjeha u Sloveniji dolazi u HNK Zajc

HNK Ivana pl. Zajca
24.04.2023.
u 11:12

Glavne uloge pjeva najpoznatiji romantični par riječke Opere, Anamarija Knego i Aljaž Farasin

Imenovanje Dražena Siriščevića za novog ravnatelja riječke Opere nepravedno je zasjenilo predstavljanje velike koprodukcije Verdijeva "Don Carla" čija je premijera večeras u HNK Ivana pl. Zajca. Pod ravnanjem maestra Simona Krečiča i u režiji Marina Blaževića, jedna od najambicioznijih Verdijevih opera inspirirana povijesnim događajima postavljena je u suradnji sa SNG-om Maribor.

– Sretan sam što smo suradnju naših dviju kuća uspjeli ostvariti tako velikim naslovom i što smo dobili šansu predstaviti je veličanstvenim djelom i bogatim sadržajem uz ekipu vrhunskih solista. U originalu je ta opera napisana na francuskom jeziku i prvi je put izvedena u Parizu 1867. godine. Imala je pet činova, bila je jako duga. Poslije toga Verdi ju je još nekoliko puta revidirao i od svih obrada danas je najpopularnija takozvana "milanska verzija" na talijanskom jeziku u četiri čina, koju izvodimo i u Rijeci – objasnio je dirigent i ravnatelj mariborske Opere Simon Krečič te podsjetio kako je ova koprodukcija već zabilježila veliki uspjeh u Mariboru.

Riječki intendant i redatelj predstave Marin Blažević najavio je vizualni spektakl zahvaljujući scenografu i oblikovatelju svjetla Wolfgangu von Zoubeku, koji je radio s velikanima kao što su Herbert von Karajan, Giancarlo del Monaco ili Werner Herzog, te kostimografkinji Sandri Dekanić.

– Ali ostale bi to samo lijepe slike da nemamo fantastične soliste, nevjerojatan solistički tim, a svi će oni debitirati u svojim ulogama – najavio je Blažević te istaknuo kako će najpoznatiji romantični par riječke Opere Anamarija Knego i Aljaž Farasin na premijeri nastupiti kao Elisabeta i Don Carlo, a u kasnijim će ih izvedbama zamijeniti Rebeka Lokar i Dimitris Paksoglou. Rodriga će tumačiti mladi slovenski bariton Jaka Mihelač, angažiran i u berlinskoj operi. U ulozi Filipa II. nastupit će riječki operni prvak Luka Ortar, u ulozi Eboli počasna članica riječkog ansambla, Riječanka Diana Haller te kao Veliki inkvizitor nacionalni prvak Giorgio Surian.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije