Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koncert u Skočibuhi

Sorkočević napokon bez ikakvih prerada

Koncert Zagrebačkih solista u dvorcu Skočibuha
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
16.07.2014.
u 08:15

Simfonije dubrovačkog autora godinama su nam bile poznate u reviziji profesora Stjepana Šuleka, koji ih je transkribirao, preradio, ali i nadopisao

        Nakon gotovo trideset godina renesansni ljetnikovac Skočibuha na Boninovu ugostio je program Dubrovačkih ljetnih igara. Led su probili Zagrebački solisti predvođeni Sretenom Krstićem izvevši svih osam simfonija dubrovačkog skladatelja Luke Sorkočevića. Koncert je trebao biti izveden u atriju Kneževa dvora, sjedištu Dubrovačkih muzeja koji su povodom 280. godišnjice rođenja Luke Sorkočevića baš u Kneževu dvoru trebali otvoriti izložbu “Luka i Antun Sorkočević - diplomati i skladatelji”.

No, posjet Angele Merkel zbog susreta šefova država regije koncert je pomaknuo u ljetnikovac Skočibuha, a izložba će biti otvorena 29. srpnja. Tako su Zagrebački solisti Sorkočevićeve pretklasične simfonije izvodili na terasi palače kojoj su i potres i rat nanijeli teške rane, a koja se sada koristi za smještaj knjiga premda bi sasvim sigurno mogla biti puno bolje iskorištena. Publika je koncert pratila s velikog (i skučenog) drvenog gledališta izgrađenog za izvedbe Shakespeareove tragedije „Romeo i Julija“ uronjenog u bujni park.

Koncentraciju su povremeno remetili samo bahati motoristi, no to nije smetalo posjetiteljima koji su Sorkočevića slušali u izvornom obliku. Naime, Sorkočevićeve simfonije, a riječ je o prvim simfonijama koje je skladao neki hrvatski skladatelj, godinama su hrvatskoj publici bile poznate u reviziji profesora Stjepana Šuleka koji je notni zapis transkribirao i preradio za moderni izvođački aparat, pribjegavši čak i nadopisivanju. Podsjetimo, Luka Sorkočević Sorgo počinio je samoubojstvo 1789. godine skočivši s prozora trećeg kata palače Sorgo nedaleko od Kneževa dvora, ali njegova glazba do danas je ostala jedan od najprepoznatljivijih simbola Dubrovnika.     

>> Rijetko enegričan dirigent, Kesselyak pobrao ovacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije