Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
film

"Soba 304" i "Marijine" u programu festivala u Karlovym Varyma

Soba 304
15.06.2011.
u 13:47

Dugometražni igrani film danske redateljice Birgitte Staermose te dokumentarni film Željke Sukove ušli su službeni program 46. međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma u Češkoj, koji će se održati od 1. do 7. srpnja 2011.

Hrvatska manjinska koprodukcija "Soba 304" danske redateljice Brigitte Staermose ušla je u program Službene konkurencije 46. međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma (1. – 7. srpnja 2011.) te se natječe za prestižnu festivalsku nagradu Kristalni globus, dok su "Marijine", redateljice i scenaristice Željke Sukove, ušle u natjecateljski program East of the West u kojem se prikazuju i natječu filmovi iz srednje i istočne Europe kao i filmovi zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Soba 304" na festivalu u Karlovym Varyma ujedno će imati i svoju svjetsku premijeru, a film je nastao u produkciji danskog Alphaville Pictures iz Kopenhagena  i zagrebačke Mainframe Production.

Film je u cijelosti snimljena na lokacijama jednog zagrebačkog hotela. Glavne uloge tumače Mikael Birkkjær, Stine Stengade, David Dencik, Trine Dyrholm, Ksenija Marinković, Luan Jaha, Leon Lučev i Ivo Gregurević, Ariadna Gil, Magnus Krepper i Lourdes Faberes, a manju ulogu i desetogodišnji Noa Nikolić ("Majka asfalta", 2010.).

O radu s hrvatskom ekipom i hrvatskim glumcima redateljica Staermose je izjavila:

- Bila je to situacija iz snova. Nikada još nisam radila s predanijom, marljivijom i duhovitijom ekipom od ove. Žalim jedino da me nisu više kudili. Bila mi je velika čast raditi s tako nevjerojatno darovitim glumcima, koji su velika prednost za film.

Dokumentarni film "Marijine" svoju je svjetsku premijeru imao na festivalu dokumentarnog filma Hot Docs u Torontu u svibnju ove godine.

U povodu sudjelovanja filma u konkurenciji festivala u Karlovym Varyma scenaristica i redateljica Željka Sukova, a čiji je ovo debitantski film, izjavila je:

- Festivalu u Karlovym Varyma posebno se veselimo. Naime, snimatelj i montažer filma, inače i moj suprug, je Čeh, a također i bend Midi lidi koji je prisutan u filmu dolaze iz iste zemlje. Festival smo i ranije posjećivali, a zanimljivo je što će ove godine u sklopu festivala, a nevezano za naš film, nastupati grupa Midi Lidi. Osim toga, jedan od naših neskromnih slogana filma glasi: Film o baki za A festivale. Jako smo sretni što baka putuje svijetom i, naravno, pokušat ćemo ju pratiti koliko god to bude moguće.

A kako je došla na ideju da napravi film o svojoj pokojnoj baki Mariji Violić, redateljica je izjavila:

- Film "Marijine" nastao je iz želje da se "pronađe" Marija koja se bojala da će jednoga dana biti zaboravljena. Marija Violić bila je moja baka i prijateljica koja je umrla 2004. godine. Nakon 10 godina provedenih živeći u Pragu, vratila sam se krajem 2008. s obitelji u svoj rodni grad Rijeku i počela živjeti u njezinu stanu. To je za mene bio vrlo intenzivan period koji još uvijek traje, nešto poput povratka u prošlost koja je suvremeno opremljena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije