Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavni pisac

Dan Brown nakon "Da Vincija" bacio se na skladanje, a u Zagreb dolazi na premijeru svoje simfonije

Foto: Parma Recordings
1/4
25.06.2020.
u 11:13

Američki pisac Dan Brown, najpoznatiji kao autor "Da Vincijeva koda", ujedno je i skladatelj te dječji pisac. Njegova slikovnica "Divlja simfonija" s pratećim skladbama, bit će objavljena 1. rujna, a

Proslavljeni američki pisac Dan Brown, autor “Da Vincijeva koda” i niza avanturističko-kriminalističkih romana, ove godine pažnju svjetske javnosti i publike privlači kao autor slikovnice za djecu i kao skladatelj. Umjesto misterija koje rješava profesor Langdon, Brown se obratio djeci i svima koji se osjećaju mladima u srcu.

Kao što smo u veljači ove godine objavili, Brownova dječja slikovnica “Divlja simfonija” bit će 1. rujna 2020. objavljena istodobno na brojnim jezicima u čak 27 zemalja, među kojima je i Hrvatska gdje će knjigu objaviti izdavačka kuća V.B.Z., a krajem kolovoza producentska i diskografska kuća Parma Recordings objavit će i album s glazbom koju je Dan Brown skladao i zamislio kao neodvojivi dio slikovnice.

Pod vodstvom Maestra Miša

Partitura se sastoji od dvadeset i jednog kratkog stavka kroz koje čitatelji, pod vodstvom Maestra Miša, putuju ne samo šaroliki svijet različitih životinja nego i glazbenih instrumenata i izraza. Putem besplatne aplikacije za pametne telefone čitateljima će se uz svaku stranicu knjige, koju je bogato ilustrirala mađarska umjetnica Susan Batori, pokretati i prateća glazba.

Pisac čije su knjige prodane u više od 200 milijuna primjeraka na 52 jezika svoje je bavljenje glazbom do sada uglavnom držao strogo za sebe. Tako je već dolazio inkognito u Zagreb gdje mu je u Lisinskom Zagrebačka filharmonija isključivo za njegove privatne potrebe snimala pojedine skladbe.

Međutim, Zagrebački festivalski orkestar, u kojem sjede i mnogi članovi Zagrebačke filharmonije i ostalih najboljih zagrebačkih orkestara, snimio je u dvorani Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i svu glazbu namijenjenu čitateljima i slušateljima Brownove “Divlje simfonije”. Naposljetku, upravo je objavljena još jedna velika vijest koja će skladateljsku karijeru slavnog pisca zauvijek vezati uz glavni grad Hrvatske: umjesto u Kini, kako je ranije najavljeno, svjetsku koncertnu premijeru “Divlje simfonije” imat će 10. listopada u Zagrebu! Izvest će je, doznajemo, orkestar Zagrebačke filharmonije u Lisinskom pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića, hrvatskog dirigenta i ujedno jednog od vodećih ljudi kreativnog tima Parma Recordingsa.

– Čini se više nego prikladnim predstaviti Danovo djelo upravo u gradu u kojem je nastala i studijska snimka – izjavio je Bob Lord, glavni producent i vlasnik kuće Parma Recordings koja je bila zadužena za čitav glazbeni dio ovog multimedijskog projekta.

Nakon zagrebačke premijere planiraju se slične koncertne promocije u više od dvadeset zemalja širom svijeta, uključujući Njemačku, Španjolsku, Italiju, Novi Zeland i Argentinu. Danu Brownu će osobito važna biti i koncertna premijera “Divlje simfonije” u SAD-u, koja je zakazana za 15. studenog u piščevu rodnom gradu Portsmouthu u izvedbi tamošnjeg simfonijskog orkestra. Neprofitnim umjetničkim organizacijama svoga grada, orkestru i koncertnoj dvorani, Brown je namijenio i sav prihod od tog događaja.

Nada se da će se publika zabaviti

– Odrastao sam uz klasičnu glazbu. Oboje mojih roditelja bili su glazbenici koji su odlučili da u našoj kući neće biti televizije, pa sam ja umjesto toga svirao klavir, pjevao u zborovima i odlazio na koncerte. Glazba je za mene kao dijete bila tajno svetište koje je razgorjelo moju kreativnost i maštu – kaže Brown koga su u mladosti osobito nadahnjivala djela kao što su “Peća i vuk” i “Karneval životinja”. U skladu s tim su i njegove nade i očekivanja od prve piščeve skladbe za orkestar.

– Nadam se da će “Divlja simfonija” pružiti puno zabave i novu priliku obiteljima, roditeljima, djeci i ljudima svih godina da ponovo uspostave vezu s čarobnim iskustvom klasične glazbe kako u koncertnoj dvorani tako i kod kuće – kaže Brown najavljujući svjetsku premijeru svog djela.

– Nadam se da će se publika zabaviti onoliko koliko sam se ja zabavljao komponirajući – zaključio je pisac kojeg će u 10. listopada u Lisinskom moći pozdraviti i stari čitatelji njegovih romana i novi slušatelji njegove glazbe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije