Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDAN KULTURE NOVIH MEDIJA

Slavni Brian Eno u Zagrebu

02.05.2002.
u 00:00

Britanski se umjetnik u Zagrebu predstavio s radom "Koans and Blisses" u kojem šest položenih ekrana prikazuje geometrijsku apstrakciju u tehno bojama

ZAGREB - Dolazak legendarnog britanskog glazbenika i multimedijskog umjetnika Briana Enoa sinoć u Galeriju Karas bio je svakako najveća atrakcija Tjedna kulture novih medija - Critical Upgrade, koji je jučer počeo izložbom računalne umjetnosti "GenArt". Dosad najveći hrvatski skup događanja s područja novih umjetnosti trajat će u Zagrebu do 7. svibnja. Veću pozornost od izložbe otvorene u ponoć u noći na 1. svibnja u Domu HDLU-a izazvao je njezin drugi dio u Galeriji Karas, gdje je od sinoć izložena kompjutorska instalacija Briana Enoa.

Najpoznatiji kao član Roxy Musica i producent brojnim svjetski poznatim izvođačima (David Bowie, U2, Depeche Mode...), Eno je ostvario dojmljive radove i kao samostalni autor, a njegova glazba koju je čulo najviše ljudi ipak je početni zvuk za Windowse "95. Ta povezanost s kompjutorima nije slučajna jer je on od svojih početaka zainteresiran za elektronsku glazbu, ali i druge oblike kompjutorskog izražavanja. Tako se u Zagrebu predstavio s radom "Koans and Blisses" u kojem šest položenih ekrana prikazuje geometrijsku apstrakciju u tehno bojama.

"Koans and Blisses" privukao je u Galeriju Karas brojne poštovatelje Enoova djelovanja, ali umjetnik nije bio raspoložen za izjave. Uz ispriku da bi htio na miru pogledati svoje djelo, Eno je izbjegavao kontakt s medijima, napominjući da će sve nadoknaditi u rujnu, kada će ponovno doći u Zagreb i održati nekoliko predavanja. Uz njegov rad, bio je najavljen i internetski rad Douglasa Irvina Repetta, ali on nije prikazan zbog tehničkih teškoća. Problema, pak, nije bilo u HDLU-u gdje je izložena međunarodna multimedijalna web-instalacija "Web of life" te djela Tima Colea, Luigija Pagliarinija i drugih.

Uz "GenArt", na Tjednu kulture novih medija, koji zajednički organiziraju Multimedijalni institut i Goethe-Institut Zagreb, održavaju se koncerati i prezentacije pod radnim nazivom "Testtone", u sklopu kojega su sinoć u Ksetu nastupili njemački glazbenik Jan Jelinek i Amerikanac Kim Cascone. Do kraja Tjedna u prostorima Mame, Močvare i Kseta nastupit će niz izvođača "generativne glazbe", a za potpuni doživljaj novih medija u sklopu manifestacije bit će održana dvodnevna konferencija "Reality Check for Cyber Utopias" te predstavljanje projekata djelatnika u novomedijskoj kulturi. (J. J.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije