Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Skulptura "Oblik prostora (Frižider)" u MoMA-i

12. lipnja 2019. u 15:09 0 komentara 96 prikaza
Foto: Boris Cvjetanović

Uz 98. rođendan Ivana Kožarića, njegova skulptura "Oblik prostora (Frižider)“ iz 1963. uvrštena je u zbirku njujorškog Muzeja moderne umjetnosti MoMA, izvijestio je u utorak zagrebački Muzej suvremene umjetnosti u čijem se sastavu nalazi Atelier Kožarić.

Taj prestižni svjetski muzej skulpturu je otkupio posredstvom berlinske galerije Gregor Podnar, koja uz hrvatske umjetnike Julija Knifera i Gorana Trbuljaka od 2017. godine zastupa i Kožarića, a donatorskim udjelom za otkup njegova djela uvelike je zaslužna i Neda Young, poznata američka kolekcionarka umjetnina hrvatskog podrijetla.

Otvorena izložba Škver, umjetnika Villima Halbartha Vilim Halbärth U mojoj obitelji škverani su bili baba, dida, otac i stric

Riječ je o odljevu "Frižidera“ u gipsu dimenzija 28x25x24 cm iz vlasništva obitelji Kožarić, jednom od antologijskih djela Ivana Kožarića iz ciklusa "Oblici prostora“ koji je započeo 1962. godine.

U vrijeme stvaranja tog ciklusa Kožarićevu pozornost privlače ideje o postojećoj, ali nevidljivoj unutrašnjosti i međuprostoru među stvarima kojima daje oblik i tvarnost, a iz tog vremena datira i njegov odgovor na pitanje je li moguće načiniti kolektivno djelo, postavljeno svim članovima neoavangardne grupe Gorgona.

Galerija AŽ Izložba Mira Župe "Nemoj sad da nećemo kod tebe!"

Na to je odgovorio kako "kolektivno učiniti odljeve u gipsu unutrašnjosti glava svih Gorgonaša, nitko ne može biti oslobođen. Učiniti diskretno odljeve unutrašnjosti nekoliko značajnih automobila, unutrašnjosti garsonijera, stabala, unutrašnjost jednog parka itd. uglavnom svih značajnih šupljina u našem gradu“, podsjećaju iz MSU-a.

"Oblik prostora“ koji predstavlja unutrašnjost hladnjaka, Kožarić tada izrađuje i u fiberglasu u mnogo većim dimenzijama te ga 1975. godine postavlja nakratko ispred Etnografskog muzeja, kao predložak za javnu skulpturu kao institucionalnu kritiku.

stalni postav Restaurirani Le Brun 
opet izložen u MUO

U isto vrijeme kad i "Frižider“, Kožarić je u malenim dimenzijama napravio i odljev unutrašnjosti jedne kupaonice, a oba oblika nastala su, kako u katalogu njegove retrospektive "Sloboda je rijetka ptica“ zapaža kustosica Patrizia Dander, nekoliko godina prije glasovitog djela "A Cast of the Space under My Chair“ američkog umjetnika Brucea Naumana.

Veliki "Frižider“ kojega je 1975. postavio na ulicu, danas se nalazi u Gliptoteci HAZU, dok se u Atelijeru Kožarić u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti čuva prvi model tog djela izrađen u glini.

Izložba 'Čistač' Marina Abramović nakon 44 godine opet u Beogradu
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.