Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSMA MAHLEROVA

Sjeverna tribina Arene rezervirana je samo za golemi zbor izvođača

\'Gergiev_nnn_kul_290611\'
29.06.2011.
u 20:13

Na sceni će biti 930 zboraša i 191 glazbenik, više od 100 mikrofona, petnaestak monitora i kilometri kablova koji će povezati ovaj jedinstveni glazbeni užitak

Užurbano se ovih dana dogovaraju zadnji detalji oko najvećeg glazbenog spektakla u Europi – zajedničkog koncerta Slovenske i Zagrebačke filharmonije koji će 4. srpnja u zagrebačkoj Areni izvoditi Osmu Mahlerovu simfoniju pod ravnanjem slavnog dirigenta Valerija Gergijeva.

22 autobusa iz Slovenije

Uzbuđenje raste. A kako i ne bi uz tako impresivne brojke: na koncertu sudjeluje 930 zboraša i 191 glazbenik iz dva orkestra!
Samo za orkestar potrebno je postaviti 500 kvadrata pozornice. Valja osigurati više od 100 mikrofona, 15-ak monitora za glazbenike, kilometre kabela... Čitava sjeverna tribina rezervirana je za golemi zbor. Na koncert iz Slovenije stiže čak 22 autobusa s izvođačima, dok svakodnevno u osam autobusa naši glazbenici putuju u Ljubljanu na zajedničke probe. Ništa se ne prepušta slučaju. Ravnatelju Zagrebačke filharmonije Miljenku Puljiću korisne je savjete dao i Krešimir Dolenčić, koji ima iskustva s manifestacijama takvog kalibra. I sa Zrinjevcem se dogovaraju zadnje pojedinosti, jer valja Arenu uresiti cvijećem, odjenuti joj svečarsko ruho.

Proslava samostalnosti

To i priliči ovakvoj proslavi koja će ugostiti i hrvatskog i slovenskog predsjednika budući da se Mahlerovom simfonijom Tisuće slavi 20 godina hrvatske, kao i slovenske samostalnosti. Stoga će dan prije Arene ovaj spektakl svoju premijeru doživjeti na ljubljanskom Kongresnom trgu. Prisjeća se ravnatelj Puljić kako je zapravo sve počelo.
– Pokojni maestro Šutej, direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanič i ja, počeli smo ovo pripremati prije nekoliko godina, u jeku najveće svađe Hrvatske i Slovenije. Dok su se političari svađali, mi smo rekli – "hajd'mo mi to na drugi način prevladati". Mislim da smo u tome i uspjeli – poručuje Puljić.

Komentara 1

KA
Karla
11:43 01.07.2011.

Svaka čast! To se zove dobar menagement i poslovna politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije