Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi album

Sjajno "Sonce" otvara prostranstva zvuka naše etnoscene

Geenger Records
14.02.2023.
u 13:04

Zoran Majstorović i Dunja Knebl zamislili su, postavili i snimili album pogodan za svjetsku world music distribuciju

Da odmah ne krenemo s hvalospjevima o visokom estetskom dojmu sjajnog albuma “Sonce” Zorana Majstorovića i Dunje Knebl, budimo praktični; svim gledateljima HBO-ovih ili Netflixovih serija, od “Westworlda” do skandinavskih uspješnica, glazba s ovog albuma komotno bi mogla poslužiti ne samo “špica” takvih naslova nego bi se po zanimljivoj dramaturgiji albuma i pjesama mogla snimiti i domaća serija.

Riječ je o albumu začudnog ugođaja, jer kad se spoje dvoje prvaka domaće scene poput Dunje Knebl na vokalima i Zorana Majstorovića na brojnim žičanim instrumentima, rezultat albuma “Sonce” teško da može biti ispod visokih standarda njihovih dosadašnjih uspjeha.

U slučaju “Sonca” rezultat albuma s devet pučkih pjesama veći je od zbroja sastavnih dijelova, u koje osim Majstorovića na žičanim instrumentima i vokala Knebl treba upisati i gudački kvartet Delta, kojemu je Majstorović kao aranžer i producent dao veliku ulogu. Razlika između izvornih tradicijskih napjeva koje su odabrali i završnog rezultata art-folka, ili “komorne folk glazbe” kako ju je nazvao Majstorović, pokazuje superiornost obrade i umjetničke domišljatosti kojom su zamislili, postavili i snimili album pogodan za svjetsku world music distribuciju.

Vrhunski glazbenici poput njih drukčijim su čitanjima otvorili novi prostor za ono što se kod nas zove etnoscena. Majstorović je postavio prekrasnu zvučnu sliku, a svirajući mnoge instrumente, pjesme je odveo u prostranstva zvuka koja i domaćem i stranom uhu mogu djelovati jednako zanimljivo. Dunja Knebl je, pak, otpjevala teme i uklopila ih u nekoliko desetljeća svojih istraživanja narodne pjesmarice te elegancijom i vokalnom izvedbom dodala šlag na tortu.

Znamo li da se narodna baština slobodno “pretače” među raznim područjima, sve skupa pokazuje bliskost i s keltskim i drugim suzvučjima te slobodno pretapanje utjecaja povijesnih razdoblja i područja. Mada su geografski određene svojim nastankom (Međimurje), teme na “Soncu” lagano se izlijevaju na sve strane kao korito rijeke kad se oko nje digne magla. “Sonce” koje potom izviri drukčije je od uobičajenih turističkih razglednica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije