Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"akademski grad"

Novi album Not Jane zvuči kao "prava mala Azra"

Croatia Records
08.02.2023.
u 11:00

Novi album benda iz Širokog Brijega objavljen je krajem godine u izdanju Croatia Recordsa

Štulić možda jest kra(l)j Utrechta, ali paranoja je očito još uvijek oko nas i u nama, pogotovo kad se spomene njegovo ime. Stoga mi je bilo pomalo nevjerojatno kad sam prije nekoliko godina posredstvom prijatelja čuo bend Not Jane iz Širokog Brijega, a pogotovo kad sam pogledao videospot za singl “Paranoja”.

Bila je to prethodnica albuma “Akademski grad” (Croatia Records), koji je napokon objavljen krajem prošle godine. Ukratko, Štulić je živ, a njegov utjecaj prilično dobro protumačen na albumu koji s devet pjesama zvuči otprilike kao nekadašnja “mala”, prava Azra u današnjem vremenu, s puno sviračke energije i emocija. Slušajući dalje, ne samo da pjesme kao što su “Hipster”, “Glad”, “Akademski grad” ili “Pariz” više sliče onome što je Azra snimala do 1983. nego sam Štulić kasnije, nego i frontmen Drago Ljubić fizički podsjeća na mladog Johnnyja taman onoliko koliko Thom Yorke iz Radioheada s kosom zavezanom u rep sliči na dugokosog Štulića. Poslije sam saznao da se Not Jane isprva zvao Jane po pjesmi s albuma “Krivo srastanje”, ali kad se javio bend istog imena iz Njemačke, prozvali su se Not Jane. Pred Not Jane može biti lijepa perspektiva ako uhvati dosluh s publikom. Stihovi “fikcija”, “gledam je kradom”, “šuma Striborova”, “anarhist” ili “tako lijepa” odavno su poznati toponimi Štulićeve pjesmarice, a na “Akademskom gradu” pojavljuju se u pjesmama poput “Lidija”, “Pariz” i “Kotrljanje”, kao reminiscencija na ranu Azru, na koju pogotovo vuku naslovna pjesma i melodična “Hipster”. Problemi korupcije, uhljebljivanja, izbora osobnog puta i borbe s okolinom i danas su aktualni, a Not Jane uspijeva pogoditi ugođaj rane Azre, melodijski, svirački i svjetonazorski, od rock-pjesama preko balada do reggae-ljuljanja koje, uz vokale Ljubića nepogrešivo podsjećaju na omiljenog domaćeg disidenta.

Možda je vrijeme drukčije, ali ima zdravog šarma u albumu koji mnoge može (pozitivno) podsjetiti da Štulićevi utjecaji mogu biti i ispravno primijenjeni u današnjoj glazbi. Ukratko, publici sklonoj Johnnyju bolje je slušati Not Jane nego njegove eskapade od kraja osamdesetih naovamo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije