Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCERT

Sjajna mješavina klasike i jazza Sandre Hrašćanec Wigh i Matije Dedića u Beču

koncert
Foto: Snježana Herek
1/3
23.11.2014.
u 10:13

Početak našeg glazbenog druženja ne može biti ljepši, rekao je Dedić

Zanimljivu i pitku mješavinu (melange) klasike i jazza ponudili su bečkoj publici u subotu navečer u prepunoj Baroknoj dvorani Stare gradske vijećnice u Beču hrvatska mezzosopranistica s bečkom adresom Sandra Hrašćanec Wigh i naš veliki jazz pijanist i skladatelj Matija Dedić. Dedićev virtuozni glazbeni performans na glasoviru i upečatljivi glazbeno-glumački nastup Hrašćanec Wigh, kojoj očito leže vesele i komične glazbene uloge obzirom na njen dramatičan mezzosopran, razdragana publika je nagradila dugotrajnim i burnim pljeskom, a glazbenici su joj na dar poklonili soul, kao glazbeni dodatak.

Na programu je bio široki spektar skladatelja: od Johanna Sebastiana Bacha, Dore Pejačević i Richarda Wagnera preko Giuseppe Verdija, Roberta Stolza i Franza von Suppea do Harolda Arlena, Cole Portera i Consuela Velazqueza. Središnja tema bila je ljubav, a Sandra i Matija izvodili su od baroknih djela do suvremene glazbe. Hrabar eksperiment miješanja klasike i jaza i moderne glazbe na kraju je polučio zanimljiv i atraktivan koncert ne samo za glazbene znalce nego i za širu publiku.

„Htjeli smo napraviti mali odmak od klasične glazbe i pokazati da je improvizacija koja je počela s Bachom otišla mnogo dalje, a motiv nam je bio muzički teatar gdje je improvizacija i kombiniranje klasike s jazzom i suvremenom glazbom moderan trend“, rekla je za Večernji list nakon koncerta Hrašćanec Wigh napomenuvši kako su program, u kojem je ljubav bila tema i poveznica složili prema principima glazbene terapije.

„S Matijom je fantastično raditi jer unosi neki čarobni mir i oslobađa me kao glazbenicu. Ta suradnja mi je životni poklon“, istakla je mezzosopranistica.

„Susret s bečkom publikom u studenome i prosincu već je postao tradicija, a sretan sam da se je i danas ovdje okupilo mnoštvo dragih ljudi“, rekao nam je nakon koncerta Matija Dedić, koji je svirao u gotovo svim zemljama Europe te u SAD-u s velikom glazbenim imenima. Iznio je niz pohvala vezano uz suradnju sa Sandrom.

„Početak našeg glazbenog druženja ne može biti ljepši“, ustvrdio je dodavši kako je Hrašćanec Wigh „divna osoba s kojom je lako raditi“, što je pokazala kada su oboje nastupili u Beču s poznatom hrvatskom glazbenicom i etnologinjom Lidijom Bajuk. Matija je ujedno najavio koncert Tamare Obrovac i svog trija u bečkom Porgy & Bessu 7. prosinca, kojim završava 10. jubilarni Festival hrvatske glazbe u Beču. U siječnju će, kako je istakao, zajedno sa Sandrom Hrašćanec Wigh održati koncert u Čakovcu.

Bečki koncert je organiziralo Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču na čelu s dr. Wernerom Vargom, koji je uvodno pozdravio publiku. Koncertu je bila nazočna ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji dr. Zdenka Weber. U dvorani su, između ostalih, bili i poznata hrvatska glumica Melita Jurišić, te Berrie Kosky, umjetnički direktor Komične opere u Berlinu i bivši direktor bečkog Schauspielhausa. Zanimljiv je i podatak da su oboje hrvatskih glazbenika studirali i diplomirali u Austriji. Sandra 2000. godine na konzervatoriju za glazbu i dramsku umjetnost Prayner u Beču, a Matija 1997. na Muzičkoj akademiji u Grazu, na odsjeku za jazz. Zajednički surađuju na glazbenim projektima od 2011. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije