Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pavle Miljenović Quintet – Arrival

Sjajan album vodećeg mladog jazz gitarista pokazuje da se za jazz ne moramo bojati

Croatia Records
06.07.2022.
u 17:33

Treći album kvinteta Pavla Miljenovića donosi ugođaj mirnoće, kontemplacije i gotovo filmske ambijentalnosti

Gitarist Pavle Miljenović pripada mlađoj generaciji domaćih jazzista koja je zadnjih godina ozbiljno pokazala zube i dokazala da s jazzom nećemo imati problema ni u budućnosti. Miljenovića bismo uz Filipa Pavića mogli prozvati vodećim mlađim jazz gitaristom već jasno iskazanog potencijala, koji nakon nešto starijih Nebojše Buhina i Zorana Majstorovića pronosi dalje strast i znanje o tih ključnih šest žica.

Miljenović ne samo svojim albumima nego i suradnjama s kolegama zapravo radi čitavo vrijeme bez obzira na smanjeni komercijalni doseg jazza kod nas. Uostalom, ako se samo sjetite nedavne pandemijske situacije, lako ćete shvatiti da su najviše nastupa održali upravo jazzisti u Kulturnom centru Mesnička, koji se međusobnim jam-sessionima, promocijama i svirkom uživo etablirao kao glavni dokaz da se može svirati i u nemogućim uvjetima, samo ako se želi. Miljenovića ste do sada mogli vidjeti i čuti kao suradnika ne samo jazz-kolega nego i na različitim projektima, primjerice u sastavu J. R. Augusta ili Balkan Zoo ansamblu basista Marija Rašića i mnogih drugih. No njegov vlastiti kvintet poligon je na kojem već godinama donosi sjajnu glazbu.

Od prvijenca “Begin” iz 2017., preko drugog albuma “Upper Structure”, na najnovijem “Arrival”, Pavle Miljenović Quintet je u ovim vrućim danima kod nas nešto poput albuma filmske glazbe “Siesta” Marcusa Millera i Milesa Davisa, s kojim dijeli sličan ugođaj mirnoće, kontemplacije i gotovo filmske ambijentalnosti. Ako se mladog Šimuna Matišića proglasilo nasljednikom Boška Petrovića, onda Pavla Miljenovića itekako ima smisla nazvati nastavkom onoga što je desetljećima kod nas značio Boškov suradnik, gitarist Damir Dičić. Ne samo zbog načina svirke Miljenovića i slične sigurnosti kakve je demonstrirao Dičić nego i zbog pozicije staloženog vođe benda i skladatelja koji uživa u svirci s kolegama i svima daje prostora kao i sebi, a sjajnom Saši Nestoroviću još i više.

Miljenović je autor svih devet skladbi na albumu “Arrival” na kojem znalački sviraju saksofonist Saša Nestorović, klavirist Hrvoje Geller i ritam-sekcija Zvonimir Šestak na kontrabasu i Borko Rupena na bubnjevima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije