Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječka hit predstava

Shakespeare i muževni mladići u haljinama u borbi protiv predrasuda

arhiva HNK Rijeka
14.04.2022.
u 08:58

Franka Perković u HNK Ivan pl. Zajc oduševila publiku svojom postavom Shakespeareove komedije 'Na tri kralja ili kako hoćete'

Franka Perković oduševila je publiku riječkog HNK Ivan pl. Zajc kada je prije tri godine, uz pomoć dramaturga Gorana Ferčeca, kostimografkinje Barbare Bourek, scenografa Igora Vasiljeva, skladatelja Josipa Maršića i oblikovatelja svjetla Alana Vukelića na tamošnju scenu postavila "Leica format" u čast književnice Daše Drndić. Sada se s istom ekipom (treba joj dodati koreografa Pravdana Devlahovića) prihvatila Shakespeareove komedije "Na Tri kralja ili kako hoćete" u prijevodu Vladimira Gerića. I rezultat nije izostao. Riječka publika dobila je tečnu predstavu svjetskog klasika od kojeg hrvatska kazališta bježe kao vrag od tamjana, a nova generacija riječkih glumica i glumica dobila je ekskluzivnu priliku za pokazivanje svojih i ne samo glumačkih talenata.

Ferčec, koji potpisuje i adaptaciju predloška, Shakespearea je očistio od mogućih geopolitičkih konotacija, prepustivši radnju u ruke elementarnih emocija, ali i rodnih presvlačenja i metamorfoza, koje su, eto, aktualne do današnjih dana. Muževni mladići u haljinama ili eterične žene u muškoj odjeći i danas mogu nekoga natjerati na podsmijeh ili na prezir, ali i na razmišljanje o različitostima u društvu koje se još uvijek bori protiv zacementiranih predrasuda. Režija Franke Perković je intenzivna, ali i otmjena, bez banalnosti i karikaturalnosti. Pozornica se za ovu priliku preselila i u prvih četiri redova gledališta i u lože, a dio publike našao se na pozornici, kao da nismo u kazalištu, nego u životu. Razigrani, odlični glumački ansambl koji imponira kolektivnom igrom predvodi prirodna Aleksandra Stojaković Olenjuk kao Viola koja osvaja i kao muškarac i kao žena, a tu su i pouzdani Tanja Smoje kao Olivija i Edi Ćelić kao Orsino. Komičarski talent bez prenemaganja pokazali su Kristijan Petelin kao Sebastian, Jasmin Mekić kao Malvolio, Deni Sanković kao Antonio i Andrea Tich kao Marija. Vrhunsku klasu potvrdili su motivatori scenske igre Jelena Lopatić kao luda i Dean Krivačić kao Tobija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije