Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Serija snimana u Hrvatskoj osvojila nagradu Emmy

Birtanska kriminalistička serija McMafia u produkciji BBC-a, snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je ovogodišnju EMMY nagradu za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a.
28. studenoga 2019. u 13:42 2 komentara 570 prikaza
Scena sa snimanja serije McMafia u Zagrebu
Foto: Nikola Predović

Birtanska kriminalistička serija McMafia u produkciji BBC-a, čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je ovogodišnju, 47. po redu EMMY nagradu za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a.

Bog postoji, njeno ime je Petrunija Film u hrvatskoj produkciji dobio nagradu Lux Europskog parlamenta

Ovo je izniman uspjeh za hrvatsku filmsku industriju, gdje je MP-filmska produkcija bila servisna produkcija - rekao je a Igor A. Nola, koproducent serije. 

- Izuzetno smo ponosni da je u Hrvatskoj bilo 14 tjedana snimanja što čini više od 60 posto ukupnih snimajućih tjedana i dana te je hrvatska produkcija u tom periodu zaposlila preko 200 filmskih djelatnika i glumaca te 1 000 statista. Kreativnost i profesionalnost hrvatskog dijela ekipe uvelike je pridonijela kvaliteti serije, a nekoliko njih bili su i šefovi sektora. Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom periodu snimimo 12 različitnih svjetskih lokacija. Također, ovo je i veliko priznanje za seriju jer International Emmy Award dodjeljuje Međunarodna Akademija za televizijsku umjetnost i znanost koja je u televizijskom sektoru u rangu Oscara koji dodjeluje Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost - rekao je tim povodom Nola.

jubilej 50 godina jugoslavenskog klasika "Bitka na Neretvi"

"McMafia" govori o međunarodnom svijetu organiziranog kriminala, režiju potpisuje James Watkins, a glavnu ulogu nosi James Norton, poznat po serijama Dolina sreće, Grantchester te Rat i mir. 

Radnja se odvija u desetak zemalja svijeta, a prva sezona snimana je na brojnim lokacijama u Hrvatskoj u dva navrata - u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. godine. Snimalo se u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na otoku Pagu, a Hrvatska je poslužila kao kulisa za čak 12 različitih zemalja. 

Eksperiment Prvi hrvatski film o YouTuberima stiže u kina

Snimanje serije McMafia realizirano je kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Na setu je bilo angažirano više od 200 domaćih filmskih djelatnika, dok su zapažene uloge u seriji ostvarili Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković, Adlan Abdelmongy, Tjaša Perko, Uroš Certić, Hoji Fortuna, Lucija Kajić i Ratko Turčinović, a uz koje je bilo angažirano 1 000 statista. 

Cijeli projekt potvrdio je velike produkcijske potencijale Hrvatske, kako u smislu ekipa, tako i u smislu lokacija.

skandal Glumac izgubio scenarij novih "Ratova zvijezda" pa je završio na eBayu
ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • sjs:

    Kaj pistoji Emmy za scenografiju?

  • kbr:

    još da je i koji hrvatski glumac glumio u njoj... inače, pratio sam prvu sezonu i baš mi je bila dobra i napeta