Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Serija snimana u Hrvatskoj osvojila nagradu Emmy

Birtanska kriminalistička serija McMafia u produkciji BBC-a, snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je ovogodišnju EMMY nagradu za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a.
28. studenoga 2019. u 13:42 2 komentara 507 prikaza
Scena sa snimanja serije McMafia u Zagrebu
Foto: Nikola Predović

Birtanska kriminalistička serija McMafia u produkciji BBC-a, čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je ovogodišnju, 47. po redu EMMY nagradu za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a.

Bog postoji, njeno ime je Petrunija Film u hrvatskoj produkciji dobio nagradu Lux Europskog parlamenta

Ovo je izniman uspjeh za hrvatsku filmsku industriju, gdje je MP-filmska produkcija bila servisna produkcija - rekao je a Igor A. Nola, koproducent serije. 

- Izuzetno smo ponosni da je u Hrvatskoj bilo 14 tjedana snimanja što čini više od 60 posto ukupnih snimajućih tjedana i dana te je hrvatska produkcija u tom periodu zaposlila preko 200 filmskih djelatnika i glumaca te 1 000 statista. Kreativnost i profesionalnost hrvatskog dijela ekipe uvelike je pridonijela kvaliteti serije, a nekoliko njih bili su i šefovi sektora. Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom periodu snimimo 12 različitnih svjetskih lokacija. Također, ovo je i veliko priznanje za seriju jer International Emmy Award dodjeljuje Međunarodna Akademija za televizijsku umjetnost i znanost koja je u televizijskom sektoru u rangu Oscara koji dodjeluje Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost - rekao je tim povodom Nola.

jubilej 50 godina jugoslavenskog klasika "Bitka na Neretvi"

"McMafia" govori o međunarodnom svijetu organiziranog kriminala, režiju potpisuje James Watkins, a glavnu ulogu nosi James Norton, poznat po serijama Dolina sreće, Grantchester te Rat i mir. 

Radnja se odvija u desetak zemalja svijeta, a prva sezona snimana je na brojnim lokacijama u Hrvatskoj u dva navrata - u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. godine. Snimalo se u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na otoku Pagu, a Hrvatska je poslužila kao kulisa za čak 12 različitih zemalja. 

Eksperiment Prvi hrvatski film o YouTuberima stiže u kina

Snimanje serije McMafia realizirano je kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Na setu je bilo angažirano više od 200 domaćih filmskih djelatnika, dok su zapažene uloge u seriji ostvarili Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković, Adlan Abdelmongy, Tjaša Perko, Uroš Certić, Hoji Fortuna, Lucija Kajić i Ratko Turčinović, a uz koje je bilo angažirano 1 000 statista. 

Cijeli projekt potvrdio je velike produkcijske potencijale Hrvatske, kako u smislu ekipa, tako i u smislu lokacija.

skandal Glumac izgubio scenarij novih "Ratova zvijezda" pa je završio na eBayu
Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • sjs:

    Kaj pistoji Emmy za scenografiju?

  • kbr:

    još da je i koji hrvatski glumac glumio u njoj... inače, pratio sam prvu sezonu i baš mi je bila dobra i napeta